Viol

Violens dag! Man skulle kunna säga glad viol istället för glad alla hjärtans dag – happy Valentine 💚Violen blev tidigt en symbol för sankt Valentin, som var präst i Rom under romartiden. Han avrättades år 269 e Kr som straff för att han vigt kristna par. Innan han avrättades var han fängslad och utanför Valentins fängelsefönster växte violer, vilka han lär ha tagit, pressat saften ur dem och använt det som tusch när han skrev brev till sina medfångar. Traditionen att fira sankt Valentin den 14 februari går tillbaka till slutet av 400-talet. Datumet är dagen han avrättades.

I antikens Grekland symboliserade violen, Viola odorata, Afrodite och i Rom var det Venus blomma. När sedan kristendomen kom började violen symbolisera Jungfru Marias blygsel och ödmjukhet. Violer var populära i Rom, till exempel hade Plinius den yngre en hel terrass med luktvioler i sin trädgård. Under antiken dekorerade man också gärna med violer till fest. Den odlades i mängd i violarier i Rom för att användas som smaksättare i vin. Viol sades också bota alkoholism.
I Arvid Månssons örtabok från 1620-talet är violen en av de första medicinalväxterna han tar upp. Den har tolv nyttor, bland annat hjälpte den mot överansträngda ögon, ormbett och sårröta, den hjälpte också mot baksmälla.
Violen var användbar på flera sätt, den medeltida läkekunniga nunnan Hildegard av Bingen rekommenderade viol mot melankoli.
Tacuinum sanitatis Viol
Viol
Viol
Viol
Viol
Viol
Viol