Trädgårdshistoria

Koloniträdgård historia koloniträdgårdshistoria
Fredhäll, kolonistuga 1930-tal. Stadsmuseet i Stockholm

Sverige genom tiderna

Jag skriver och håller föredrag om trädgårdshistoria, främst stadsodlingens historia. Jag guidar och gör vandringar i trädgårdshistoriska miljöer. 2019 kom jag ut med boken Kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor, Stadsodlingens historia. Just nu jobbar jag med ett nytt projekt som handlar om kvinnorna i koloniträdgårdshistorien

Föredragen hålls även digitalt

Takodlingar populära redan för 100 år sedan

I början på 1900-talet expanderade städerna, det behövdes bostäder till alla som flyttade från landsbygden för att jobba i städernas industrier. Många tyckte att man byggde för tätt och att det blev mörkt och skuggigt. Sten istället för grönska. En av de som ville skapa en grönskande stad var Wilhelm Klemming, som också skapade takträdgårdar. Som denna på Götgatan 7 i Stockholm. Fastigheten uppfördes under 1910-talet.

stadsodling takodling stadsodlingshistoria
Götgatan 7 ritades av Wilhelm Klemming.
Mandrake
Mandragora, eller Alruna, en viktig medeltida läkeväxt med magisk rot vars rot påminner om en människokropp.

Trädgårdar var också viktiga för läkare

Mandragora, Alruna, är en magiskt omskriven läkeört. Roten påminner om en människokropp, därför avbildas ofta roten som en människa, som här. Det sades att Alrunan gav i från sig ett skri när den skördades, ett skri som  var dödande. Antingen stoppade man vax i öronen så man slapp skriket, eller så kunde man bilda en hund id plantan och låta den dra upp växten (hur det nu gick till i praktiken) Alrunan var magisk och den användes bland annat mot sömnsvårigheter och  som bedövningsmedel. Det är en växt i familjen Solanaceae och giftig.

Lär dig mer - Stadsodlingens historia

2019 utkom jag med boken Stadsodlingens historia. Här kan du läsa om stadsodling på vikingatiden och medeltiden. Om koloniträdgårdarnas framväxt och skolträdgårdar… Läkeörter och apotekarträdgårdar. 

Just nu arbetar jag med Kvinnorna i stadsodlingens historia, superspännande. Mer om detta kommer här på hemsidan.

Stadsodlingens historia.