Tomasz skapade sin lott från skratch

När tidningen Koloniträdgården besökte Tomasz Czernicki på hans kolonilott i Enköping var det över trettio grader varmt och helt vindstilla. Bara i skuggan runt husknuten och under pergolans tak kunde man ta skydd från solens strålar. Värmen tillsammans med blomsterprakten gjorde att hela intrycket blev både tropiskt och trivsamt.

Tomasz växte upp i ett radhus med täppa som han ofta vistades i.

-Redan som liten var jag intresserad av trädgård och jag hjälpte min mormor att plantera växter. Men när jag flyttade hemifrån till en lägenhet som bara hade en pytteliten balkong tänkte jag att vad gör jag nu?

Han cyklade gärna omkring i området Engarn vid den här tiden. I Engarn ligger också koloniområdet med samma namn. En dag när han cyklade runt nära koloniområdet fick han se en övergiven, skräpig lott. Han tänkte att en sådan lott skulle han nog kanske ha råd att köpa.

-Lotten mätte tio gånger tio meter och jag fick köpa den billigt. Det här var i september och jag började röja på en gång.

Han ville göra allt på sitt eget sätt och han har byggt och anlagt allt från grunden själv. Nog var det många, säger han, som trodde att han skulle ge upp och sälja, men i sommar blir det hans sjätte år på lotten.

-Det har varit mitt mål att göra allting själv. Jag började bygga huset så snart jag kunde, och det var rest innan vintern och jag hann grundmåla innan de första minusgraderna. Följande vår byggde han altanen. Jag har spikat för hand och jag har laddat skruvdragaren hur många gånger som helst plus att jag lånat familjens skruvdragare.

Detta eftersom det inte finns någon el dragen till lotten. Tomasz berättar att det fanns andra stuglotter till salu, med traditionella stugor på.

-Istället för att köpa en färdig, mer traditionell stuga i typisk sekelskiftes stil med snickarglädje, något jag visserligen gillar, så valde jag att bygga en stuga i stramare funkisstil.

Första sommaren ägnade han sig så åt att få ordning på marken. Det fanns inte en plan yta, med det fanns mängder av gräs och ogräs. Han grävde och fyllde i, planade ut en lite yta där han anlade en gräsmatta sådde från frö. Dagligen vattnade han gräsmattan för hand. Det gick åt 101 vattenkannor för att vattna hela.

-Mormor var här och hälsade på, hon sa att jag skulle anlägga trädgården grundligt från början och tipsade om att jag skulle blanda ut lerjorden med massor av stallgödsel, vilket jag gjorde.

Tomasz byggde också en pergola med tak och ett staket.

-I dag kan jag undra hur jag egentligen orkade, det verkar otroligt, men jag tyckte det var roligt och så tänkte jag i processer och med ett projekt i taget.

I dag är det mest själva trädgårdsarbetet som gäller. Han skapar vackra, vilda rabatter som bildar en fin kontrast till det svarta strama huset. Rabatterna komponeras utifrån växternas höjd, färgskalor och hur de ser ut.

-Jag vill inte ha rabatter som ser stela ut. Mycket inspiration hämtar jag från Polen där jag var om somrarna som barn. Min mormors mamma hade en trädgård där med massor av stockrosor, som är typiskt polskt. Mina rabatter här på lotten är väl en blandning av min barndom och av växter jag gillar nu.

© 2023 Gatsmart