Stadsvandringar i Stockholm

Vandring i koloniträdgårdarna i Tantolunden. Gatsmart
Vandring i Tantolunden sommaren 2019.

Lär känna Stockholm på ett helt nytt sätt

Lär känna det gröna Stockholm! Staden är fylld med spännande historia om det gröna kulturarvet. Hur stockholmare har levt, odlat och njutit av trädgårdar och parker. Här finns spår från malmgårdarna, unika koloniträdgårdsmiljöer, spännande nyskapande stadsodlingar, hemliga odlingar, gömda stigar, vilda växter och mycket mer.  Jag leder vandringar och cykelturer till dessa miljöer. Jag är auktoriserad Stockholmsguide och mitt specialområde är trädgård med fokus på  trädgårdshistoria och då särskilt stadsodlingens historia, ett område som även rymmer en hel del samhälls- och arkitekturhistoria. Vandringarna bygger på min bok om Stadsodlingens historia som utkom 2019, mina praktiska erfarenheter som stadsodlare och trädgårdsscenograf samt de kunskaper jag inhämtar som trädgårdsjournalist. 

Några av de publika vandringarna 2022
Bagarmossens stadsodlingar kl 15:00 1 maj, 15 maj i samarbete med Stockholms Stadsmuseum
Vilda växtvandring på Skansen kl 11:00 den 7 maj, 8 maj, 21 maj i samarbete med Skansen

Läs mer om mina vandringar och boka dem här

Vandringarna kan även bokas för enskilda grupper. 

Varmt välkommen!

Ulrika

Boken bakom vandringarna

Boken ‘Stadsodlingens historia’ är skriven av mig Ulrika. Den här boken ligger till grund för alla av mina Stadsodlings vandringar. Vi besöker de essentiella områdena för Stockholmare genom historien. Hur levde man förr i världen & framförallt vad åt man?  

Nu startar stadsvandringarna

Det var väldigt roligt att berätta om det gröna Stockholms historia och tillsammans reflektera och fundera tillsammans om grönskans och odlingens plats i stadsrummet. Stadsodlingsvandringarna pågår även under oktober. Du hittar datumen här, i DN På Stan och som evenemang på Facebook. 

Vandringarna bygger bland annat på boken om Stadsodlingens historia.

Stadshagen - från nödbostäder till moderna kolonilotter​

Kring år 1900 låg här i  Stadshagen ett av stadens slumkvarter och härlåg även flera industrier. Men området angränsar också till en slottspark och 1909 anlades koloniområdet Karlsbergs-Bro, det enda av Kungsholmens koloniområden som finns bevarade. Här möter historien framtiden. Klassiska kolonistugor och nyanlagda lotter med spännande arkitektur. 

Svindersvik & Finntorp​

Sommarnöjena med sina trädgårdar, industrierna och arbetarhemmen. Kring Svindersvik och Finntorp i Nacka ligger de olika idealen och historiska tidslagren nära varandra. Här mötte rostiga fartyg och smutsiga industrimiljöer eleganta hem och sommarvillor. I dag finns fortfarande en idyllisk äppellund, spåren av  Svindersviks 1700-talsträdgård och köksträdgård, en påkostad privatträdgård med balustrader och stora parkträd, lindallé och flytande moderna trädgårdar. 

Blommande kvitten. Gatsmart
Familjen Schreber

Kvinnorna i stadsodlingens historia​

Vandringen går genom koloniträdgårdar och stadsodlingar och handlar om kvinnor som levt och verkat det gröna Stockholm och om platserna vi passerar. Vi får möta tobaksarbeterskorna, lärarinnorna, drottningarna och kålkonorna (kvinnorna som arbetade sida vid sida med örtagubbarna i stadens köksträdgårdar) Och många fler därtill, som varit med att ge Stockholm sin gröna prägel. Anna Lindhagen, till exempel, som tog koloniträdgårdarna till Stockholm. Vandringen går längs Årstavikens Södermalmssida och tar cirka 1,5 timme och avslutas vid Södra Årstalunden nedanför Södersjukhuset. Trappor ingår i promenaden.

Stadsvandringar i Långholmen​

Följ med på en vandring på den gamla fängelseön. Långholmen är en unik naturlig park, fylld med spännande historia. Vi besöker fångvaktarnas täppor, koloniträdgårdarna, en hemlig rosträdgård och mycket mer.  Stadsodlingshistoria & berättelsen om ön. Mycket inspiration till den egna odlingen, balkongen, lotten eller trädgården. Vandringen tar 1,5 timme.

Henk Gerritsen, Priona tuinen

Stadsvandringar i Tantolunden​

En vandring på gammal kulturmark bland koloniträdgårdar, lämningar efter malmgårdar, tobaksodlingar & nya odlingar. Stadsodlingshistoria, parkernas tillblivelse, ovanliga växter och inspiration till den egna odlingen, balkongen, lotten eller trädgården. Vandringen tar drygt 1,5 timme. Obs att det ingår trappor i vandringen samt ett kortare stycke kuperad mark.

Stadsvandringar i Frihamnen

I Frihamnen finns det växter som kommit som fripassagerare med fartygen. En del har spridit sig vidare ut i staden och landet, medan andra stannat kvar och blivit en del av stadens fauna. I hundra år togs gods emot här, men sedan våren 2020 kommer godset istället till en ny hamn i Nynäshamn. Här växer nu andra verksamheter fram. Vandringen tar 1 timme.

Perennparken i Skärholmen​

Vandring i den fantastiska Perennparken. Möt trädgårdsdesignern Piet Oudolfs mästerverk, skapat tillsammans med den skicklige trädgårdsmästaren Stefan Mattsson. Europeisk trädgårdshistoria, berättelsen om Skärholmen, inspiration, trädgårdsdesign & perenner som pollinerarna gillar. Vandringen tar 1,5 timme.

Samling på torget utanför T-baneuppgången mellan fontänen och kyrkan. 

Specialla förfrågningar

Söderbrunn foto Ulrika Flodin Furås
Söderbrunns koloniområde som är Stockholms äldsta bevarade. Ingår i turen Brunnsviken med omnejd.

För särskilda förfrågningar, kontakta mig så anpassar vi en stadsvandring utefter dina önskemål.