Stadsodlingshistoria

Stadsodlingens historia

I mitt arbete som redaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården har jag haft möjlighet att fördjupa mig i koloniträdgårdsrörelsens och stadsodlingens historia. Det är en fascinerande berättelse om hur stadsbor odlat genom århundradena. Inte bara för att få mat på bordet, utan även för att odlandet innebär en möjlighet att komma ut i friska luften. 

Vintern 2018 satte jag mig ner och började samla ihop allt researchmaterial och jag gjorde djupdykningar ner i arkiv gjorde intervjuer, läste böcker och artiklar och vetenskapliga texter. Resultatet blev boken Stadsodlingens historia, som kommit 2019. Boken nominerades till Årets trädgårdsbok och är utsedd till en av Kulturrådets #garanterat bra böcker, vilket är jätteroligt.

Nu fortsätter jag researcha. Förhoppningsvis mynnar det ut i en ny bok så småningom. Säkerligen blir det en del artiklar i ämnet. Du hittar diverse texter under fliken Stadsodlingshistoria.

Författarsamtal på Knivsta bibliotek

I augusti besökte jag Knivsta bibliotek för ett författarsamtal. Det var en jättevarm dag och tidigare på dagen passade jag på att besöka Dränggråtens odlarförening i staden. Det lusiga namnet kommer av att ängen där odlingslotterna ligger var så sank att det inte gick att odla där. Numer är den dränerad. Hursom, författarsamtalet var urtrevligt och går att se här.

Blogginlägg & videos om stadsodlings- och trädgårdshistoria

Ett grönt manifest i funktionalismens förstäder

Ekonomiskt välstånd, social trygghet och själsligt välmående genom stadsgrönska och odling. Ett grönt manifest – en bättre värld om alla var självförsörjande odlare, även i staden. En av mina favoriter i stadodlingens historia är den tyske landskapsarkitekten Leberecht Migge som var verksam under Weimarrepubliken. Han är en mycket intressant person som gjorde mycket för stadsodlingens, skolträdgårdarnas och koloniträdgårdarnas utveckling… fortsätt läsa…

Skolträdgårdarnas historia

Skolträdgårdarna, en gång en viktig del av undervisningen. Förutom fruktträdgård och botanisk del fanns barnens trädgårdsland. Här hade de varsin lott som skulle skötas och så småningom skördas. Och skörden fick barnen ta med hem, på så vis bidrog de till hushållet… …fortsätt läsa…

Trädgårdshistorisk utgrävning mitt i stan

I kvarteret Rosendal på Södermalm i Stockholm har arkeologer gjort utgrävningar i trädgårdar från 1600- och 1700-talen. På vissa ställen har man kommit så långt ner som till medeltidens kålgårdar.… fortsätt läsa…och se videoklipp…