Portfolio

Odling på museum och andra spännande ställen

Ett hemagjort växthus

Gatsmart har varit aktiv inom flera projekt. Här nedan finner du några utval utav Gatsmarts odling och design. Allteftersom utvecklingen går framåt så finns flera sätt att odla på och Gatsmart visar hur odling skett igenom historien. Men, Gatsmart visar också hur odling kan komma att se ut i framtiden.

Vasaträdgården På Vasamuseet

Sedan slutet av maj 2018 sköter jag om Vasamuseets rennäsansträdgård. Jag har alltid varit mycket förtjust i den, så det är med stor ödmjukhet och förtjusning jag tar mig an uppdraget. Här växer sådan man kunde finna i trädgårdarna i början på 1600-talet. Vasaträdgården anlades 1996. Det är en typisk rennäsansträdgård med raka linjer, kvadrater och mittaxel. I centrum finns en buxbom, stramt klippt som en kon. Runt buxbomskonen finns en underbar lavendelhäck som denna sommar är fylld av surrande bin, humlor, fjärilar, solitärbin och andra insekter. Här finns tobak, läkemalva, tagetes, bondbönor, apotekarros, kål, ärtor, stockrosor och mycket mer.

Böcker och trädgårdsverktyg som ligger på ett bord
TTillbehör till trädgårdsplannering

Spritmuseum | Berusande trädgård

Design, växtval och plantering av Spritmuseums köksträdgård till utställningen Berusande trädgård. Själva rummet utformades tillsammans med scenografen Katrin Brännström och Spritmuseums Anna-Karin Swanberg.

Spritmuseumets trädgård i full blomster
Spritmuseum @Ulrika Flodin Furås

Naturhistoriska riksmuseet |
Odla staden!

När utställningen “Odla staden!” var inne på sitt tredje år fick jag äran och uppdraget att ha hand om odlingen under säsongen 2016. Odla staden kom till 2014 på initiativ av Nordiskas Tove Frambäck och designades av Christina Schaffer, under sommaren 2015 skötte stads- och skogsträdgårdsodlaren Dante Hellström odlingen och la till saker som en koja som det växer rakspenat på och en mängd ätbara perenner. Sedan när stafettpinnen gick över till mig så byggde jag vidare på Christinas och Dantes odlingar och byggen. Som ett restultat av det så la jag även till odlingslådor och spaljérade med både frukt och bärbuskar.

Gula blommor i full blomster
höst odla staden©Ulrika Flodin Furås

IKEA | Styling | Trädgårds Inredning

Styling av växter till släppet av Ikeakatalogen.

Växter på ikea, dessa växter är placerade i en dusch
Ikeakatalogen 2016 ©Ulrika Flodin Furås

Takträdgård i Årstaberg

Gatsmart fick i uppdrag att göra växtval och odlingsdesign för JM. Här behövdes odling och design till en takträdgård till bostadsrättsfastighet med odlingslådor för de boende. Taket blir en naturlig plats att umgås på.

Träd på en takträdgård
Odlingstak Årstaberg ©Ulrika Flodin Furås

Armémuseum|Täppan i beredskap

Utställningen Täppan i beredskap var en fortsättning utomhus på museets utställning Mat för en hel armé, som handlade om arméns matförsörjning i krig. Täppan i beredskap handlade om matförsörjningen i staden i tider av kris och beredskap. Odlingen gjorde jag tillsammans med Malin Lobell, konstnär och trädgårdsmästare.

En grupp människor som planterar inför sommaren
Skriften som inspirerat till odlingsutställningens namn

Balkong | Styling |Nordiska Trädgårdar

På Nordiska Trädgårdar gjorde jag en balkong tillsammans med Hella Mörner – författare till Häxans trädgård. Ulrika Rydh – trädgårds antikvarie och Catharina Ekström trädgårdsmästare.

En installation utav hur en nordisk trädgård kan se ut
Jordgubbskokedama Ulrika Flodin Furås

Idéträdgård Rum utan Ramar Nordiska Trädgårdar

Till Nordiska Trädgårdar 2015 gjorde jag en idéträdgård tillsammans med Camilla Elltell som är en konstnär och designer. Tillsammans med Good Garden – som designar hälsoträdgårdar och skolträdgårdar, Boodla – som arbetar i Botkyrka med odling på olika sätt bland annat i ungdomsprojektet Demokratiodling samt Tillitsverket – en avknoppning av Cirkus Cirkör som arbetar med lekfrämjande projekt av olika slag.

böcker som står staplande ibland växter

Mer om Gatsmarts odling och design

http://instagram.com/ullisfuras_gatsmart

Vill du få mer odlings inspiration? Läs Gatsmarts Blog – du kan också hitta oss på sociala medier.

Gatsmart på Facebook | Gatsmart på Instagram | 

© 2023 Gatsmart