Paul odlar kaktusar på kolonilotten

Paul Apro har samlat på kaktusar sedan han var barn. I dag har han cirka 230 stycken på kolonilotten. På sommaren står de ute i skyddat läge, vintertid står de i kolonistugans matkällare där Paul inrett ett övervintringsrum med lampor och speglar.
– Kaktusarna ställs in i oktober, vattnas och får sedan i inte en droppe vatten på sex månader, förklarar Paul, nästa gång jag vattnar är när de tas ut i slutet av april.
Kaktusarna står alltså ute från april/maj till september/oktober beroende på vädret.

Kaktusar på kolonilotten
Paul Apro

Kolonilottens raritet är en silverpelare, en spektakulär kaktus med 45 år på nacken. Den höjer sig över allt annat som växer på lotten, högt ovan de medelhavsväxter som Paul och hans Lena samlat genom åren, oliv, fikus, agapantus, citrus, lagerblad… Dessa plantor övervintras även de i stugans övervintringskällare.
– När väl alla äter kommit in i övervintingskällaren är det omöjligt att komma åt de som är längst in, säger Lena, de plantor som behövs vattnas vintertid placerar vi ytterst.

En del av medelhavsplantorna är uppdrivna från frön som Lena och Paul tagit med hem från besök på framförallt Gran Canaria.
-Jag kan inte låta bli att ta med mig frön hem, konstaterar Paul med förtjusning. Lena håller med, varthän de reser har de ögonen öppna efter roliga frukter och bär att ta frön från.

kaktusen silverpelare
Rariteten, kaktusen silverpelare.

För 15 år sedan, när Paul och Lena tog över lotten, fanns här bara, förutom de gamla fruktträden, pioner och höstanemoner. Sedan dess har de gett lotten sin egen karaktär. Höstanemonen och pionerna finns kvar och har fått sällskap av mycket annat.

Själva stugan var sliten, det är en originalstuga från 1930-talet. Under åren har Paul renoverat den omsorgsfullt, bland annat har han tagit bort linoleummattan som lagts in vid något tillfälle. Nu pryds golvet av ett slipat och lackat trägolv. Och en av favoritplatserna på lotten är den stora verandan med tak med plats för matbord, perfekt både för regniga somrar och för sommar man jagar skugga.

På lotten finns en spektakulär liljerabatt med ett 100-tal liljor som ligger kant i kant vid området med medelhavsväxter. Överallt på lotten finns fina rabatter och roliga installationer, som glasprismor i fruktträden. Pauls och Lenas kolonilott har också uppmärksammats av koloniföreningen Riksby, som deras lott ligger i. För sitt engagemang på lotten har de belönats med en trädgårdstomte, som Paul byggt en glaskupa runt och som nu pryder lotten året om.

För Lena och Paul är det viktigt att odla ekologiskt, de samlar också regnvatten i en gigantisk 130-literstunna.

Tillbaka till lottens rariteter, Pauls kaktussamling – och suckulentsamling – för när man går runt knuten på kolonistugan får man syn på suckulenterna, en minst lika spektakulär samling som kaktusarna. Alla exemplar har detaljerade namnskyltar. Det är en botanisk trädgård i miniatyr.
– Min kaktus- och suckulentsamling är från 2004, när vi skaffade lotten, säger Paul, men några av exemplaren i samlingen är betydligt äldre.

kaktusar på lotten

Krukorna med kaktusar och suckulenter står noggrant placerade mot stugan, skulle det regna har Paul konstruerat ett nedfällbart tak för suckulenterna och en finurlig presseningskonstruktion för kaktusarna. Några hängande kaktusar hänger i sina krukor lite för sig under ett eget tak.

Vid sukulenterna ligger lottens köksträdgård, med växthus och odlingslådor. Här växer tomat och en stor aubergine med många plantor.
-Det är första året vi odlar aubergine, säger Lena, det ska bli roligt att skörda auberginerna senare i sommar och det är en riktigt snygg växt.
Här finns också chiliplantor och en massa olika sorters paprikor, ett måste att odla kanske särskilt om man som Paul är bördig från Ungern.

-Jag älskar att slå mig ner i hammocken och betrakta allt som finns på lotten, säger Lena, bara insupa tal blommor och grönska. Säsongen är så kort, snart är den långa mörka och kalla vintern här igen. Sommartid är vi alltid här på lotten.
– Och även på vintern går jag hit regelbundet, säger Paul, jag skottar snö och tittar till plantorna i källaren.

Pauls kaktusjord
Paul gör sin egen jord till kaktusarna. Han blandar hälften vanlig jord och hälften finkornigt grus. I detta blandar han sedan nermalt äggskal.

Övervintring
Kaktusarna, suckulenterna och medelhavsväxterna står i en matkällare som inretts till övervintringsrum. Här finns växtbelysning på timer och speglar längs väggarna som förstärker belysningen. Plantorna vattnas inte, med undantag för några av medelhavsväxterna. Växterna står inne från september/oktober till april/maj.

Artikeln är publicerad i Koloniträdgården 2019

Mycket annat finns också på lotten, bland annat lavendel.
kaktusar och suckulenter på kolonin

© 2023 Gatsmart