Om Ulrika

Hej hej! Jag heter Ulrika Flodin Furås, är trädgårdsjournalist, fotograf, auktoriserad Stockholmsguide och stadsodlande trädgårdsscenograf. Halva min tid gör jag trädgårdsreportage (fotar, skriver och är ute på besök) och tidningen Koloniträdgården som är Koloniträdgårdsförbundets tidning – och Sveriges äldsta trädgårdstidning! (superkul att läsa gamla nummer från 1918 och framåt) Jag håller föredrag och guidar i trädgårdar, parker och odlingar, främst i staden.

Andra halvan av min tid ägnar jag mig åt praktiskt trädgårdsarbete och design av museieträdgårdar, stadsodlingar och andra trädgårdar av olika slag, det kan vara publika så väl som privata.

Jag är uppvuxen mitt i stenstaden, på Kungsholmen i Stockholm. Jag älskar staden och jag har alltid gillat grönska och att odla. När jag var liten odlade jag tomatplantor i fönstren och undrade varför den asfalterade innergården inte var grön. Jag drog upp exotiska växter som avocado, kiwi och passionsfrukt från kärnor av frukter jag köpt i Hötorgshallen. Mina kompisar och jag var besatta av krukväxter och på eftermiddagarna efter skolan gick vi gärna till Rumsväxter på Hantverkargatan och kollade in växterna. Det var en fantastisk butik, jag har senare aldrig sett något liknande. Vi brukade pilla loss ej från Beträd ej gräsmattan-skyltarna och smyga in i portarna för att gå på upptäcksfärd mellan innergårdarna. (Detta var före portkodernas tid).

Ulrika plockar granatäpplen i Murcia
Här plockar jag granatäpplen 🙂

Jag har bott i ett torp på landet också. När jag var 13 fick min mamma grönavågen-fnatt och flyttade ut med mig på landet utanför Mariefred. (Pappa vägrade och bodde kvar i stan). Mamma och jag hade ett myller av hästar, kaniner och katter. Jag lärde mig slå hö med lie och hässja hö. Istället för gräsklippare gick hästarna och betade kring huset… Vi lagade nässelsoppa och åt maskrossallad… På sitt sätt var det mysigt, men jag längtade tillbaks till stan och flyttade tillbaka sommaren jag gick ut gymnasiet. Hästintresset har funnits kvar i perioder och bland annat har jag arbetat med hästar på en självförsörjande gård på Pampas i Argentina.

Allt detta sammantaget gjorde att jag så småningom började stadsodla och intressera mig för ämnet. Jag tillhör inte dem som vill att städerna ska bli helt självförsörjande. Jag tror på städer och landsbygd i samverkan, med viss odling staden men med merparten av odlingarna på landsbygden, på småjordbruk i städernas närhet. Jag vill ha levande städer och levande landsbygd. Det vi i städerna behöver är livsrum: parker, koloniträdgårdar, gemensamhetsodlingar och liknande. Platser där vi kan vila och återfå kraft och inspiration. Filosofiska platser där vi kan stänga av våra mobiler och låta tankarna löpa fritt.

Jag var med och startade nätverket Stadsodling Stockholm 2012 tillsammans med Christina Schaffer, som kom på själva idén, Malin Lobell, Agnes Fischer och Philipp Olsmeyer, Lotta Näslund med flera. Du hittar oss på vår Facebooksida Stadsodling Stockholm. Det är bara där vi finns på nätet. 

Jag är också med i nystartade Grönhetsrådet som arbetar för att bevara och utveckla grönskan i våra städer, områden som parker, stadodlingar, trädgårdar och koloniområden. Vi som startat Grönhetsrådet är gröna gräsrötter, trädgårdsdesigners, stadsodlare, arkitekter och landskapsarkitekter. 

Här är jag i Vasaträdgården och berättar om de olika trädgårdskvarteren.

Tre böcker om stadsodling har det blivit: Gatsmart odling, 2012 och Urban Odling, 2016, bägge Natur och Kultur. Landskapsarkitekten Mattias Gustafsson har gjort byggritningar som DIY-tips i Urban odling 🙂 och boken Stadsodlingens historia, kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor som utkom i maj 2019.

Sedan 2008 är jag chefredaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården. Tidningen kommer ut fyra gånger om året.

Jag är med i en grannodling i kvarteret där jag bor. Min sambo Toni och jag är också medodlare på en kolonilott. Kolonilotten har dessutom bikupor! 

Jag och Gatsmart gör trädgårdsscenografier. Det kan vara en idéträdgård, eller kanske en utomhusutsällning på ett museum, som Armémuseum, Vasamuseet, Naturhistoriska Riksmuseet och Spritmuseum, vi har också skapat miljöer och trädgårdar åt bland annat Clarion Stockholm och Forum Nacka. Vi ritar och anlägger också både stadsodlingar (publika så väl som privata) och trädgårdar.

Jag sköter om Vasaträdgården och Naturhistoriska riksmuseets trädgård. De är bägge utställningsträdgårdar med helt olika karaktärer. När jag arbetar i trädgårdarna har jag ofta samtal med besökare om stort och smått i trädgårdarna. Det är väldigt roliga möten, man utbyter erfarenheter och jag lär mig massor – kanske om hur man odlar sina grönsaker på Sri Lanka, eller vilket väder det brukar vara i juli i Vancouver och vilka grönsaker som funkar bäst i San Franiscos klimat.

Slutligen arbetar jag också som auktoriserad Stockholmsguide, trädgårdsguide och ciceron. Mest i Stockholm, men också utomlands.

Min bakgrund och utbildning är både praktisk och teoretisk: Jag har en fil mag från Stockholms universitet i teatervetenskap, konstvetenskap, latinamerikakunskap och spanska. För utom detta har jag även studerat etnologi, agrarhistoria och praktisk filosofi och gått kurser på Dramatiska Institutet (nuvarande SKH) och Poppius journalistskola samt en svärm trädgårds- och odlingskurser. Min odlingsmentor är hortonomen Solveig Sidblad som under tio år var min kollega på Koloniträdgårdsförbundet. Jag har också ett förflutet inom teater, bland annat på Fria Proteatern, Riksteatern och i den svensk-argentinska teatergruppen Mascara Azul. Det jag ville bli från början var att bli scenograf och dramatiker. Och det blev jag ju, lite grann. 

Sydkoreanska landskapsarkitekter på vandring i stadsodlingarna och koloniträdgårdarna kring Tantolunden
Guidar ett gäng sydkoreanska landskapsarkitekter hösten 2018.