Odla din jord

Om man inte har tillgång till bil kan näringsrik matjord till odlingarna vara knepigt att få till, köpeordsäckar och köpegödsel är tungt och krångligt att transportera.
En bra jord är förutsättning för att lyckas med sin odling. Jorden måste ha bra struktur, hålla fukt och inte vara för kompakt. Jorden måste också vara fylld med näring till växterna. Den viktigaste näringen växterna behöver är kväve. Men de behöver också kalium, kalcium och mycket annat. 

Genom att tillsätta näring och sådant som ger jorden struktur behöver du inte köpa ny jord. Använd dig av det du har runt dig: samla löv om hösten och lägg på jorden, har du mycket löv så kan du mylla ner en del. När du rensar och beskär kan du klippa ner blast, stjälkar och blad och mylla ner direkt i jorden, så bryts växtdelarna ner och ger växterna näring och jorden struktur utan att först passera komposten.

Be om gräsklipp från närmsta nyklippta gräsmatta. Lägg ett några centimeter tjockt lager ovanpå jorden. Gräsklipp är bästa näringen och är fylld av kväve.

Vallört och nässlor är utmärkta att täckodla med. Nässlorna innehåller mycket kväve och dessutom kisel. Klipp bort och släng  fröställningarna och rötterna innan du täckodlar med nässlor. Vallörten är rik på kalium, kalcium och fosfor. Plocka regelbundet vallörtsblad och täckodla med. Har man plats är det utmärkt att ha nässlor och vallört vid odlingen. Bägge sprider sig, men det är ju ingen fara när man använder dem till gödning. Vallört kan bli väldigt invasiv, välj sorterna ‘Bocking 4′ eller bockning 14’
 
Du kan också ta andra växter och täckodla med på liknande vis, men är det växter som sprider sig lätt, måste du klippa av rötter och fröställningar.

Ensliage, det vill säga fermenterat hö till hästar och andra djur, är också bra när man bygger upp sin jord. Ensilaget är full av näring och bryts ner ganska långsamt, under tiden hjälper den till att hålla fukten i odlingsbädden. 

Så gröngödslingsväxter för att bygga upp näringen i jorden kan du odla växter som samlar kväve från luften och sedan binder det i jorden, som vacker, ärt och bönväxter. Och du kan odla så kallade fånggrödor som binder kvävet i jorden, som honungsfacelia. Så ärtor och facila till exempel efter att du skördat den tidiga potatisen.

Släng inte den gamla krukjorden återanvänd den istället genom att blanda den med gräsklipp, nässlor, vallört och så vidare.

Bokashi ger näring och struktur. Istället för att lägga bokashin direkt i odlingsbädden kan du blanda den med den gamla krukjorden. Efter två veckor har bokashin börjat komposteras och du kan använda den i odlingen. Anledningen till att först ha den i gammal jord är att bokashi kan lukta illa, fast råttorna dras till lukten, precis som de kan dras till en husållskompost med matrester.

Jord för balkongen
Gör i ordning odlingslådan
Jordens pH-värde
Jordens näring
Olika sorters tillskott
Växternas näringsbomb
Gröngödsling