Odlingslotter i San Pedro del Pinatar, Murcia

Gemensamma stadsodlingar, odlingslotter eller tillsammansodlingar  är vanligt i spanska städer, både sådana som anläggs i samarbete med kommunen och sådana som börjar som gerillaodlingar. 

San Pedro del Pinatar är en liten kommun i Murcia i sydöstra Spanien. För ett par år sedan anlade man ett odlingslottsområde med lotter som mäter 10×5 meter. Många av de som odlar här är äldre eller arbetslösa. Lotten får man odla under två års tid, sedan är det meningen att de ska lottas ut igen, har man tur får man odla vidare. 

Kommunen har som krav att odlingarna på lotterna är ekologiska. 

Vi kikar förbi en lördagskväll för att se om några är på sina lotter och det är flera odlare på plats. Det är sent och de flesta håller på att plocka ihop för dagen, men Diego och hans son Alejandro dröjer sig kvar ännu en stund.
– Vi har varit här sedan i morse, säger Diego, vi har satt tomatplantorna i jorden, aubergine, chili och paprika likaså. 

Diego är ny som odlare och började här förra sommaren.
– Man blir gripen av odling, konstaterar han, i det närmaste besatt…

-I morse slängde jag en aubergineplanta som stått över vintern, säger Diego, jag blev nästan lite sorgsen över den när  den låg där på komposten, den hade ju gett oss sådan lång och fin skörd…

Innan de går för kvällen vattnar Diego och Alejandro. Alla lotter har droppbevattning. På så gott som alla lotter växer bondbönor, välmående plantor med bönor som såddes november och som nu ska skördas. Här i Murcia är bondbönorna en omtyckt råvara och vanlig på matbordet. 
-Nästa helg kommer vi att skörda dem, tillsammans med rotsellerin som vi har här borta, säger Diego och pekar.

Bondböneplantorna får sedan stå kvar och torka.
-Sedan myllar vi ner dem i jorden och sätter fler tomater där, en sort bifftomat som ger jättestora tomater. 
Alejandro konstaterar att det är perfekt med all kväve från bondbönorna till tomaterna. Han gillar odlingens kretslopp, att allt hänger ihop och att de odlar ekologiskt och hållbart. Att äta egenodlade grönsaker slår allt annat. 
-Vi lär oss massor av de äldre som odlar här, de är fantastiskt duktiga odlare. Alla har lite olika metoder, så man får lära av alla, testa och hitta den metod som passar en bäst. 

På lotten växer också blommor som ringblommor för pollinerarna, ett stycke bort är en stor rosmarin planterad. 
Diego konstaterar att det är underbart att vara på lotten och höra humlesurret medan man pysslar med odlingen. 
-Han som odlar där borta är riktigt duktig, han är biologilärare och kan sina saker, säger Diego och visar en lott med mängder av grönkål, ringblommor, kålhuvuden och annat.

-Jag har lärt mig mycket om att odla  blommor till pollinerarna från honom. 

Tomaterna är vattnade, Alejandro och Diego konstaterar att våren kommit tidigt i år. Kanske kommer kylan, men då lägger de på en fiberduk. Och här blir det sällan under 5 grader på vintern nattetid. 

På lotten bredvid har potatisarna redan börjat sticka upp. I Murcia kan man få två potatisskördar om året. Den första omgången sätts nu i februari, mars. Den andra i juli. 

Jorden här är ganska hård. Så hård att det första året inte blev några morötter.
-Nu har vi blandat jorden med sand och kompostmaterial och nu har vi fått jättefina morötter.

Diego plockar fram frön han samlat på lotten. 
– Det här är favoriter, ni får några av de här bönor som ni kan så och odla, säger han om ler, kom tillbaka sen nästa år och berätta hur det gick att odla dem. 

© 2023 Gatsmart