Odling och hälsa

Intuitivt vet vi att vår hälsa påverkas av vår omgivning. Naturens egna former, fraktaler som moln, snäckor och vågor lugnar våra stressade hjärnor. En stor brittisk studie visar att de som bor nära grönområden har bättre hälsa. Den vetenskapliga forskningen kring sambandet mellan hälsa och natur ökar och det är bra i en tid då den psykiska ohälsan ökar. Trädgårdar, parker och odling påverkar oss positivt. Gröna städer gör oss glada.

Tänk om alla stadsplanerare hade det gröna för ögonen.

Det finns en trädgård som stannat i mitt minne. På 2012 års Hampton Court Garden show hittade jag Matthew Childs idéträdgård. Matthew var en av de som överlevde terrorbombningarna i Londons tunnelbana för några år sedan. Då arbetade han som copywriter, men efter bombningarna skolade han om sig till trädgårdsdesigner. Odlandet har hjälpt honom att överleva. Han berättade för mig att han den dagen varit sen precis hunnit med tåget och satt sig ner när bomben gick av. Alla runt honom dog och lång tid efteråt led han av skuldkänslor för att han var den ende som överlevt. Han hade också mardrömmar och kunde inte längre arbeta. Idéträdgården beskriver hans resa från mörkret ut till ljuset.

Redan läkekonstens fader Hippokrates trodde på naturens läkande kraft när han byggde sin hälsobringande trädgård Asclepieion på Kos. Det finns flera andra exempel. Men det jag allltid kommer att tänka på är Pangloss ord: “Cela est bien dit, mais il faut cultiver notre jardin.” – Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård.

1759 gavs Voltaires roman Candide ut för första gången. Den är en satir och kritisk mot dåtidens franska samhälle. Candide, som betyder godtrogen, ger sig ut i världen tillsammans med sin lärare Pangloss på jakt efter sin älskade Kunigunda. Trots att de bara möter krig, jordbävningar och annat elände envisas Pangloss med att de lever i den bäst av världar, dans le meilleur des mondes possibles. När de slutligen hittar Kunigunda, som till skillnad från de bägge andra, blivit förstörd av krigets fasor, börjar Pangloss tvivla på världens förträfflighet, men han framhärdar in i det sista. Först i slutet av boken svarar han efter ett långt filosofiskt samtal där Candide sagt sig vara tveksam till att detta verkligen är den bästa av världar och säger just det där om att odla sin trädgård. Läs mer om odlande och hälsa i följande artikel

© 2023 Gatsmart