Mer om Mar Menor

ILP Mar Menor
Vill du stödja Mar Menor? Vi saknar din underskrift

325 000 namnunderskrifter

Mar Menor 210919 Hittills har kampanjen ILP Mar Menor samlat ihop hela 320 000 namnunderskrifter för att rädda Mar Menor. Idén med namnunderskrifterna är att man ska gå till den spanska riksdagen och begära att Mar Menor ska bli en juridisk person. Genom det kommer den juridiska personen Mar Menor kunna ställa de industrijordbrukare som fortsätter övergöda saltvattenlagunen inför rätta. Men för att kunna göra det måste kampanjen få ihop 500 000 namnunderskrifter innan den 27 oktober. Bakom namninsamlingen ligger forskare, jurister och en mängd NGO:s. Tyvärr kan bara spanska medborgare skriva på.

Övergödningen påverkar dock inte vattnets badkvalitet, fast sikten är sämre. Och algerna som frodas i det näringsrika vattnet upp tidigt varje morgon. Fotot på flamingosarna är från i våras, sommartid håller sig fåglarna lite längre bort. De bägge andra är plåtade nu.

Uppdatering 29 oktober 2021 Glädjande nog lyckades ILP Mar Menor samla ihop 500 000 namnunderskrifter. Vilken spurt! De flesta namnen kommer från Murciaregionen  Fortsättning följer…

Några data:  Sedan 2016 har övergödning från multinationellt industrijordbruk invid lagunen lett till att 85 procent av bottenvegetationen försvunnit. Vid två tillfällen, i oktober 2019 och augusti 2021 har stora mängder fisk och skaldjur dött på grund av syrebrist orsakat av övergödningen.

Läs mer på ILP Mar Menors hemsida

Flamingo i Mar Menor
Flamingo i Mar Menor, Playa Villananitos
Flamingos i Mar Menor, Playa Villananitos
Varje morgon samlas algerna upp
Varje morgon samlas algerna upp. Arbetare krattar ihop algerna och lägger dem i grävskopan.

Fler döda fiskar

https://youtube.com/watch?v=wqe0lVZpmm8%3Fcontrols%3D1%26rel%3D0%26playsinline%3D0%26modestbranding%3D0%26autoplay%3D0%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fgatsmart.eu%26widgetid%3D1

En konsekvens av det ohållbara livsmedelssystemet: Medan det går att köpa billig romansallat i butiken i Sverige, sipprar den konstgödsel som gödslat sallaten ut i Mar Menor, en unik lagun, som håller på att kollapsa på grund av den stenhårda jordbruksexploateringen av det omgivande landskapet.

Så har det hänt igen, i går (16 augusti 2021) låg döda fiskar åter på Mar Menors stränder. Dock i en mindre omfattning än förra gången. Det är extremt varmt, kring 47 grader och det har varit vindstilla under en längre period. Lagunen är redan syrefattig på grund av övergödningen, bristen på vind gör att vattnet inte syresätts nog för de som lever i vattnet och värmen gör dem svaga. Förra gången då det låg döda fiskar i drivor på stranden var i oktober 2019, och man skulle kunna tänka sig att det skulle vara en varningsklocka, men icke… Mar Menor ligger i Sydöstra Spanien och är Europas största saltvattenlagun, känd för sitt kristallklara vatten och sin rika fauna. Det är bara det att i dag liknar vattnet bitvis mer en övergödd Mälarvik. Lagunen är extremt övergödd på grund av utsläppen från det omgivande multinationella industrijordbruket. Lagunen befinner sig i ett ekologiskt nödläge och industrijordbrukets utsläpp bara pågår och pågår… Regionens regering (Partido Popular, PP) agerar långsamt och skyller på landets regering (PSOE, Socialdemokraterna) och oppositionen i Murcias (regionen där Mar Menor ligger) ställer regionregeringen till svars. Det är sorgligt att lagunens öde försvinner in i partipolitiska piruetter. Hursom, medan politikerna positionerar sig mot varandra så har boende i regionen startat en namninsamling som hittills har mer än 300 000 namnunderskrifter för att lagunen ska bli en juridisk person och därmed så ska de multinationella industrijordbrukarna kunna ställas inför rätta. (texten uppdateras)

Filmen ovan gjorde jag i vintras i Lo Pagán, där jag ofta är och som är en plats jag tycker mycket om och som ligger vid kanten av Mar Menor.

https://youtube.com/watch?v=rA0GUaO52a8%3Fcontrols%3D1%26rel%3D0%26playsinline%3D0%26modestbranding%3D0%26autoplay%3D0%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fgatsmart.eu%26widgetid%3D3

Det är sällan det blåser  så här mycket ute vid La Llana i naturskyddsområdet vid Las Salinas och Mar Menor. Jag brukar promenera här, och även om det blåser är det knappt en krusning i saltbassängerna. I dag stänkte vattnet långt upp på land och måsarna kryssade i vindbyarna. Stora haven, det vill säga Medelhavet var oxå ovanligt vilt.  Så var det också full storm och jag blåste nästan nästan av vägen…

© 2023 Gatsmart