Matparken i Uppsala

Matparken i Gottsunda

Några minuters promenad från Gottsunda centrum, på en stor äng ligger kollektivodlingen Matparken, mitt emellan villorna och höghusen. Och långt där borta vetter ängen ner mot Hågadalen, som är ett naturreservat

Här på Matparken växer majs, bönor, alla upptänkliga sorters kål, kronärtskocka, ärtor, mangold, rödbetor och en hel häck av jordärtskocka. Allt är ekologiskt odlat. Delar av odlingen täckodlas också. I år har man till exempel valt att täckodla hälften av potatisen och på traditionellt vis kupa den andra hälften. Om det blir någon skillnad i skörden ser de i höst. En av fördelarna med att ha en stor yta att odla på är att man kan tillåta sig att göra experimentera.

Kollektivodlingen ligger på tung lerjord, som är svårarbetad men som samtidigt håller fukten bra, vilket är en fördel, eftersom odlingen ligger utsatt för väder och vind.

Markberedningen är en viktig del av verksamheten, på hösten plogar en traktor eller en häst odlingen, på våren harvas den. Det var ju tanken, ifjol blev ju ett ofrivilligt no-plow år, vi harvade två ggr i våras istället  Att jorden är välbearbetad innebär både att den blir luckrare – vilket är tacksamt när man ska börja gräva i den – och att det mesta av ogräset slås sönder.

I arbetet med att förbereda jorden för odling ingår också att varje år låta cirka en femtedel av odlingen vara ett gröngödslingsskifte. Här sås en vall bestående av kvävebindande växter som klöver. På hösten plogas vallen ner och göder på så sätt jorden.

Till täckodlingen används hö som kommunen låtit slå på ytan mellan Matparken och en liten grusväg och på den omgivande åkervallen. Kollektivodlarna frågade om de fick använda gräset och bad kommunen att inte klippa gräset utan istället slå det på traditionellt vis. Det slås med slåtterkross som man använder i jordbruket, det slår av men bevarar växtmaterialet helt och lägger det i strängar där det sedan fick ligga och torka i solen tills kollektivodlarna räfsade ihop det torra höet och la det kring grödorna.

Marken som Matparken ligger på ägs av kommunen och Ylva Andersson och Marina Quieroz, som drog igång odlingen, har ett bra samarbete med kommunens tjänstemän. Samarbetet är en förutsättning för att arbetet med Matparken ska flyta på bra. Matparken samarbetar också nära andra, som till exempel den bonde som kommer med sina hästar för att ploga och harva jorden.

Förutom markberedning, odling, ogräsrensing och skörd handlar Matparken också om att driva en ekonomisk förening, ordna med vattenförsörjning till odlingen, få igång en skolträdgård och ordna föreläsningar och studiecirklar. Marina säger också att det är viktigt att det är flera som driver och utvecklar Matparken, tanken är att kollektivodlingen ska leva länge. Hon tycker att kollektivodling är ett bra sätt att skala upp sin odling och få en större skörd.  Så är det roligare att rensa ogräs tillsammans med andra! Det är helt enkelt ett perfekt sätt att umgås.

I år är det fyra grupper som odlar i Matparken. Var och en av grupperna har sin egen yta att odla på, de köper sina egna fröer och väljer vad de ska odla. I mitten av Matparken finns perennodlingen med en fantastisk samling av myntor, bland annat temyntor i olika färger. Några kronärtskockor från i fjol har redan fått sina stora karaktäristiska blomknoppar.

Kollektivodlingen är inne på sin andra säsong, förra året hade man också en skolträdgård där skol- och förskolebarn fick komma och odla. Marina förklarar att detta är något man vill fortsätta med. För förutom att Matparken är ett sätt att odla sin egen mat så vill odlingen också vara en självklar del av Gottsunda. Marina, som är landskapsarkitekt arbetar med framtidens hållbara stad, där odling och självhushåll är en naturlig del.

Reportaget gjordes 2011 och finns med i boken Gatsmart odling.

© 2023 Gatsmart