Mar Menor – ekologiskt nödläge. Mar Menor, Europas största saltvattenlagun, är svårt drabbad av övergödning från omgivande industrijordbruk.
Detta är ett pågående skriv- och grävjobb som påbörjades hösten 2019 då Mar Menors tillstånd blev akut. Jag skriver artiklar och researchar vidare i ämnet och samtidigt publicerar jag korta notiser på Instagram och Facebook. Så småningom kommer fler artiklar att publiceras och texterna här kommer också att bli länge och mer informativa i takt med att arbetet fortskrider.
Länk till en artikel jag skrivit i Forsking och Framsteg om Mar Menor.
Jag skriver också om den fantastiska naturen vid lagunen (jag måste ju hålla modet uppe) klicka här så kommer du till sidan om Naturen kring Mar Menor.
9 juni 2022 Övergödningen fortskrider…Hittills i år har men rensat bort 5 900 ton alger. Tidigare år har man rensat bort i genomsnitt 1 680 ton per år. 5 900 ton är en enorm siffra. Algerna klumpar ihop sig och blir som en närmare decimetertjock tung filt eller matta. Inte en gnutta ljus tar sig igenom. Under algerna, vars namn är Cabello de angel, Änglahår, finns bara död botten. Algerna samlas upp av fiskare i lagunen och läggs i stora containrar… detta är ekocid. Jag fattar inte varför regionen låter detta fortgå. Det är otroligt att industrijordbruket inte minskar utsläppen, istället så ökar utsläppen. En av orsakerna till ökningen är grisfarmarna som har börjat etablera sig i regionen. Skinkan går på export till Kina, som på grund av svininfluensa minskat sin inhemska produktion av skinka. Läst i El PAÌS
30 maj 2022 Jag läser i lokalpressen att i år har lagunen övergötts mer än under hela 2021. Hittills i år har Mar Menor tagit emot 6 miljarder liter nitrater, det är mer än under hela 2021 då lagunen tog emot 4 miljarder nitrater. Under 2022 har regionen rensat bort 5 900 ton alger, varav majoriteten, 4 200 ton den senaste månaden. Informationen kommer från Regionens institut för jordbruk, djurhållning och fiske (Servicio de Agricultura, Ganadería y Pesca de la comunidad autónoma). Det övergödda vattnet från det omgivande industrilantbruket ökar således. Det finns en pumpanläggning som ska stoppa en del av utflödet från ett av de största utloppen, la rambla del Albujón, men den är delvis trasig. I dag rinner 531 liter i sekunden ut i Mar Menor bara från detta utlopp. De ökande utsläppen tillsammans med den höga vattentemperaturen gör att det, enligt forskare, finns en stor risk att syret åter försvinner från lagunen och stora delar av lagunens fiskar och skaldjur kvävs till döds längs stränderna. Förutom nitrater finns det även mycket fosfor i vattnet.
För att förbättra situationen har regionen förra veckan installerat en syresättningsmaskin som ska pumpa in syre i lagunen. Om några månader ska man utvärdera betydelsen av denna insats. Filter i avloppen och utloppen lovas också sättas in, dessa skulle ha varit på plats i år, men kommer först nästa år.
Läget för lagunen 2022: Klicka här för fler uppdateringar.
Uppdatering 20 november 2021 Matvarukedjan Aldi slutar sälja frukt och grönsaker som produceras av de multinationella industrijordbrukarna som brukar jorden på Campo de Cartagena, som ligger vid Mar Menor.
Uppdatering 30 oktober 2021 Glädjande nog har fler än 500 000 namnunderskrifter samlats in. Vilken bedrift! De flesta av namnen kommer från Murciaregionen. Fortsättning följer…
Uppdatering 16 augusti 2021: i dag har åter döda fiskar hittats på stränderna vid Mar Menor. Denna gång på lagunens södra sida. Det är mycket varmt i regionen, kring 47 grader och det är vindstilla. Bristen på vind gör att vattnet inte syresätts tillräckligt och syrebrist uppstår. Det är även väldigt varmt i vattnet. Jag är i Stockholm när jag läser om detta i den lokala tidningen. Utsläppen från industrijordbruket i regionen fortgår, Murcias regering (Partido Popular) agerar inte kraftfullt för att minska övergödningen. Istället skyller de på Regeringen (PSOE, Socialdemokraterna). Mar Menors öde reduceras till politiskt spel. Under tiden agerar NGO:s för att Mar Menor ska ges status som egen juridisk person och därmed ska industrijordbrukarna kunna ställas inför rätta i domstol. Hittills har 300 000 namnunderskrifter samlats ihop. Läs mer här. Läs mer nedan om hur fiskdöden i Mar Menor uppstår.
Det har också framkommit att ungefär 17 procent av utsläppen från jordbruket kommer från den i regionen snabbt växande grisproduktionen. Det mesta av köttet härifrån exporteras som skinka till Kina. Där har efterfrågan på skinka ökat, bland annat beroende på att utbrott av svininfluensa minskat den inhemska grisstammen.