Mar Menor 2022

SENASTE UPPDATERINGARNA LIGGER LÄNGST NER PÅ SIDAN

7 mars Just nu pågår en rensning av stranden Playa Villananitos. Inför sommarsäsongen grävs sand som blandats med förmultnande alger bort. Det luktar inte gott. Sanden är fylld av sörja. Att gå barfota i vattenbrynet längs strandkanten är det inte tal om. Det är liksom en hinna av lera överst. Det är detta lager och lagret under som tas bort. Det här är inget naturligt tillstånd i Mar Menor, som ju var känd för sitt kristallklara vatten. Orsaken till sandlervällingen är övergödningen. Det näringsrika vattnet som rinner in i lagunen gör att alger växer till, när dessa dör sjunker de till botten och förmultnar. Det är alltså denna massa som nu grävs bort. Så nu kan de som dristar sig att bada redan så här års njuta av en botten som inte är dyig.

Högarna kommer att finnas kvar på stranden, sanden torkar, alg/lerresterna torkar och blåser bort. Innan säsongen drar i gång krattas så högarna ut.

Även vid andra stränder längs Mar Menor pågår liknande arbete.

Mar Menor
Mar Menor
Mar Menor
Mar Menor

Närmare 640 000 namnunderskrifter

16 mars Hoppningsvis goda nyheter! I går lämnade en grupp NGO:s över ett förslag/motion från folket till spanska riksdagen att lagunen Mar Menor ska bli en juridisk person. Närmare 640 000 spanjorer har skrivit under. Initiativtagare är Teresa Vicente, jurist med inriktning filosofi (vid Murcias universitet). I maj tas frågan upp. Alla partier utom högerpopulisterna Vox stöder förslaget. Om Mar Menor blir en juridisk person innebär det att jordbruksföretag kan åtalas för att de övergöder lagunen vilket lett till att dess ekosystem flippat. Dessutom kommer lagunen skyddas oavsett vilket parti som styr i regionen Murcia, där lagunen ligger.

Tidningen på fotona nedan är La Verdad 16 mars 2022.

SOS Mar Menor
SOS Mar Menor