Madrid – Esta es una Plaza gerillaodling som blev älskad park och andra odlingar

Madrid har ett antal urbana odlingar som drivs av kringboende.Staden stödjer också stadsodlingarna, bland annat genom att erbjuda kurser vid stadens egen stadsodling, som ligger lite undanskymt i Retiroparken, en enorm park mitt i stan. Även om stadsodlingen i Retiro är fin och välmående, så är Esta es una Plaza i Lavapies min favorit. Den startades för ett antal år sedan av ett gäng grannar på en ödetomt. Namnet – Esta es una Plaza, kommer sig av att det i denna del av stan saknas parker och grönområden. Förutom att man ville odla mat behövde barnen också någonstans att leka. Från början var det en gerillaodling. Men staden, som såg behovet av grönytor, stödjer nu det ideella projektet. På eftermiddagarna är här fullt med barn och deras föräldrar. Ibland räcker inte de ideella krafterna till för att städa och man vill och hoppas att föräldrarna och andra besökare ska vara varsamma om växterna och plocka upp skräp efter sig. Det finns också olika pedagogiska verksamheter här, plus en cykelverkstad. En del av platsen är också till för kvarterets ungdomar.

Så här i månadsskiftet februari mars är det helt underbart att knalla omkring och njuta av allt som redan växer och gror, som ärtor, bondbönor, sallat och diverse lökar…

Reportaget skrevs i maj 2017

IMG_2683 kopia
IMG_2685 kopia
IMG_2688 kopia
IMG_2691 kopia
IMG_2692 kopia
IMG_2681 kopia
IMG_2680 kopia
IMG_2644 kopia

Ett annat exempel på stadsodling är La Revoltosa, som ligger i Pasillo Verde. Detta är en ganska liten odling, men som i gengäld har en hel del frukt och bärträd: fikon, citron, oliver för att nämna några.

IMG_2643 kopia
FullSizeRender (40) kopia
IMG_2647 kopia

© 2023 Gatsmart