I Wien finns Europas största koloniområde

Kleingarten Verin Zukunft auf der Schmelz ligger som en egen stadsdel mitt i Wien och i hjärtat av koloniområdet ligger en biergarten. Områdets egna. Här träffar man sina kolonigrannar och avhandlar aktuella ämnen. Alla kolonilotter har stugor. Byggytan är 35 kvadratmeter, med tillstånd att bygga ett övreplan och en källare. Med kluriga trixiga lösningar kan man få superstugor på upp till 120 kvadratmeter boyta (!) Till skillnad från våra svenska områden kan man också få bo här i sin stuga året om, vilket en del av kolonisterna också gör. Koloniområdet är som en egen by i staden.
– Området tillhörde från början militären, säger Frederichs Hauk och pekar mot den stora gråa 1800-tals kasernbyggnad som ligger utanför området.

Harald, Stephanie och Frederischs Wien @Ulrika Flodin Furås

Harald, Stephanie och Frederichs Wien @Ulrika Flodin Furås

Det österrikiska koloniträdgårdsförbundets ordförande Friederichs Hauk, hans barnbarn Stephanie Hauk och områdets egen ordförande Harald Guggenberger visar runt. Det är närmare 40 grader i skuggan, men området lider ingen torka. Här är prunkande grönt med välskötta gräsmattor och perenner, dignande fruktträd av äpple, päron men också aprikoser. Just aprikoser är en favorit bland många av kolonisterna, gigantiska träd fulla med frukt finns på var och varannan lott. Klimatet här, med sina milda vintrar och inte supertorra somrar, passar aprikosen bra.
– Aprikos är något vi österrikare tycker mycket om, säger Stephanie, vi har en omtyckt efterrätt som heter Marillenknödeln och som görs på aprikos.

På lotterna finns också fikonträd. Och trädgårdstomtar. Även några plakat från Eurovisionsschlagerfestivalen som hölls här för bara en tid sedan. Melodifestivalen är inte stor här, men sedan Conchita Wurst vann 1014 och Wien sedan var värd för finalen, har festivalen fått betydelse.

En kolonist odlar solrosor så att de bildar en vacker hög häck ut mot den asfalterade gångstigen. En lott är särskilt dedikerad för biodling, den biologiska mångfalden är viktig. På lotterna är det väldigt välordnat, många har ståtliga perennrabatter. Även köksträdgårdsland finns, ganska ofta i upphöjda odlingar av olika slag.

Stämningen är stillsam och loj, det enda som hörs är hammarslag från ett an nybyggena. Inte en själ på kolonilotterna, det är för varmt. Istället har folk samlats i skuggan under träden på serveringen. Så klart, det är lunchtid och dags för en matbit och allmän gemyt. På tallrikarna som serveras syns allt som oftast wienerschnitzel och potatisrösti, till det en pilsner som törstsläckare.

Fakta
Här finns 659 kolonilotter på cirka 400 kvadrat vardera. Lotterna är uppdelade på tre kvarter som tillsammans har en total area på 152 000 kvm2. Området bildades 1921 på en gammal excercisplats och ligger i den centrala stadsdelen Rudolfsheim-Fünfhaus.

Reportaget gjordes 2017 och är publicerat i tidningen Koloniträdgården.

Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
Wien ©Ulrika Flodin Furås
img_6041

© 2023 Gatsmart