Höns på kolonin

Lillan Maric hade länge drömt om att ha höns, förra våren gjorde hon slag i saken och skaffade fyra stycken höns till kolonin.

Hönsen snor vänskapligt kring Lillan där hon slagit sig ner på gräsmattan. Babsan, Vera och Klara, som hönsen heter, går lösa på lotten dagtid när det också finns människor på kolonin. Nattetid stängs de in i hönshuset, som det också finns en inhägnad yta kring, så att rovdjuren inte ska komma åt dem.
-Ibland gör rovfåglarna en lov över lotten, berättar Lillan, och räven har tagit en av hönorna.

Rävar är listiga, snabba rovdjur och det gäller att vara vaksam. Hönorna själva är ständigt observanta och kommunicerar sinsemellan för att varna om något hot dyker upp.
-Häromdagen flög en duvhök, eller om det var en vråk, över lotten och då blev det ett himla liv på hönsen, säger Lillans kolonigranne Jill som hjälper till med hönsen, så småningom lär man sig deras språk, vad deras olika läten betyder.
-Babsan brukar lägga ett ägg varje dag, och för det har hon ett särskilt jag har lagt ägg-läte, berättar Lillan.

Hönan Vera, som längtar efter att lägga ägg, ligger ofta i hönshuset och ruvar på ett låtsasägg, medan Babsan och Klara föredrar att vara ute dagtid. Härute kan de visserligen picka efter maskar i jorden och få en och annan godbit (ett par majskorn till exempel) av Lillan eller Jill, men hönsfodret får de vid hönshuset, en bit innanför inhägnaden. Hönor sprätter och när de äter händer det att de skickar iväg foder en bit – det spridda fodret lockar råttor och det vill man som hönsägare undvika.

Att ha höns ändrar tillvaron på kolonin, hönsen blir en medelpunkt, som vänner eller familjemedlemmar. Och att ha egna ägg istället för köpeägg är helt oslagbart.
-Och en bonus är all prima hönsgödsel!

Lillan letade länge efter höns, hon ville ha gamla sorters höns, inte värphöns som är framavlade för att lägga många ägg. Bland annat besökte hon hönsmarknader, men det var först på en hönsmarknad vid Albysjön i Tyresö hon hittade de Hedemora- respektive kochinhöns hon sedan köpte.
-Hedemorahönsen stammar från Hedemora i Dalarna, säger Lillan, de har ofta svarta näbbar och är medelstora. Under 1970-talet var de på väg att försvinna.

Anledningen till att de var på väg att försvinna var att de korsades för att få fram värphöns som gav en god avkastning. Men i början på 1980-talet hittade man en intakt besättning Hedemorahöns i Trollbo i Dalarna. Det är från denna som dagens hedemorahöns stammar. Eftersom Hedemorahönsen är lugna, orädda, tål kyla och är bra på att ruva är de numer mycket populära.

Den andra rasen Lillan har är Kochin, som stammar från 1300-talets Kina. De är mindre än Hedemora och klarar av kyla mycket bra. Kochin är också populära, de värper bra och är lugna. De ska inte förväxlas med dvärgkochin som är en annan ännu mindre ras.

I tätbebyggda områden brukar man inte få ha tupp, så hönsgårdar på koloniområden består av enbart hönor, men det händer att en av hönorna tar på sig rollen som tupp. I detta ingår att trycka ner hönornas rumpa mot marken, genom detta stimuleras äggproduktionen.

Under sommarhalvåret bor hönsen på koloniområdet. Men vintertid tillbringar de hos Jill och hennes man Björn, som har ett uthus hemma som också kan fungera som hönshus.
– Det är jätteviktigt att man planerar hur hönsen ska ha det innan man skaffar dem, säger Lillan, de måste släppas ut på morgonen och tas in på kvällen, de ska ha mat och vatten regelbundet, så det är viktigt att ha en granne eller kompis som kan hjälpa till om man skulle få förhinder.
Och till vintern måste man ordna ett bra boende för dem. Ett alternativ kan vara att hyra höns sommartid, men det är inte överallt den möjligheten finns.

Artikeln är publicerad i Koloniträdgården 2020

Höns på kolonilotten

Lillans och Jills hönstips!

-Välj robusta raser som står emot sjukdomar som till exempel hönskvalster

-Kolla att de är fria från ohyra när du köper dem

-Höns måste få ta tid, se till att du har tid att släppa in och ut dem varje dag

-Det går bra att ha olika raser tillsammans

-Lös frågan var du ska ha hönsen vintertid när koloniområdet är stängt

-Att hyra höns kan vara ett alternativ

-Läs massor om höns innan du skaffar höns

-Kolla med din kommun vilka regler kring hönshållning som finns

Läs- och länktips:

Vi som har höns Facebookgrupp
Höns i liten skala Facebookgrupp

Börja med höns i trädgården, Anette Sievers, Roos & Tegner 2017

Höns som hobby, Liselotte Roll, Natur och Kultur 2019
Höns: raser, skötsel, uppfödning, Karin Neuschütz, Kristina Odén, Natur och Kultur 2011

Kolonilott på Listudden

© 2023 Gatsmart