Gröngödsling

Gröngödsling, när man använder växter som näringsberikare, är ett av det bästa och enklaste sätten att ge jorden näring. Vanligt gräsmatteklipp från innergården eller ogräs från park eller dikesren.

Gräsklipp

Vanligt gräsklipp är ett mycket bra gödningmedel som innehåller det mesta växterna behöver. Lägg ett tunt lager gräsklipp runt de grödor du vill ge näring ett par gånger under sommarhalvåret.

Åkerfräken

Åkerfräken, Equisetum arvense, är en ormbunksväxt som ser ut som en rävsvans ungefär. Det är en gammal medicinalväxt som växer vilt, ibland som ogräs. Åkerfräken är rik på kalium, som vissa växter, till exempel gurka, vill ha mycket av. Kalium stärker växternas motståndskraft mot sjukdomar och förbättrar växtens ämnesomsättning.

Leta efter den i parken och lägg det tillsammans med nässlor som ska bli nässelvatten.

Vallört

Äkta vallört, Symphytum officinale, kan användas på samma vis som nässlor och åkerfräken och är rik på mineraler och spårämnen. Låt vallörtsblad ligga i vatten på samma sätt som näs man gör nässelvatten. Ett alternativ är att lägga vallörtskvistar som täckodling och gröngödsel direkt i krukan. Äkta vallört kan odlas i kruka, men finns också vilt till exempel i dikesrenar. Är inte helt lätt att så från frö och kan behöva stratifieras.

Ett alternativ till äkta vallört är den naturliga hybriden ’Uppländsk vallört’ som också kallas ’Comfrey’, Symphytum x uplandicum.

Brännässla

Brännässla, Urtica dioica, må vara ett ogräs, men det är ett bra ogräs och finns till och med att köpa som frö. Om våren är de utsökta primörer man kan göra soppa på, nässelfjärilen och andra pollinerare trivs i och kring den och nässelvatten ger näring till köksträdgården mitt i sommaren. Leta upp et bestånd i parken och skörda för att göra nässelvatten.

© 2023 Gatsmart