Föredrag, guidningar och kurser

Jag håller föredrag och kurser både live och digitalt. Mina ämnen är balkongodling, odlingsinspiration, bjud in det vilda i trädgården, stadsodlingens historia och växternas symbolik. 
Mejla mig för mer info och förfrågan:
ulrika@gatsmart.eu
eller ring: 070-6506816

Sommartid gör jag stadsvandringar i det gröna Stockholm. Läs mer om vandringarna här

 

Arkiv

Offentliga föredrag 

Under sommaren har jag inga föredrag, istället har jag vandringar, bland annat i Tantolunden och i Perennparken i Skärholmen. Jag kommer också ha vandringar på Långholmen. Under sommaren kommer jag också att ha visningar av Naturhistoriska riksmuseets odling på dess innergård på måndagseftermiddagar. I samband med det kommer jag också att ge olika odlingstips. Och är ni ute på Djurgården kan ni gärna kika förbi Vasaträdgården, är jag på plats visar jag den gärna.

Offentliga vandringar

7 september, vandring bland stadsodlingarna på Långholmen, anmälan görs via Studiefrämjandet.

Offentliga föredrag

Jag kommer att berätta om Stadsodlingens historia under Bokmässan i Göteborg 26-29 september. Vilks tider och dagar är dock ännu inte klart

Lördagen den 4 oktober har jag föredrag om Stadsodlingens historia på Alviks bibliotek.

Temavisningar i Naturhistoriska riksmuseets trädgård 2019

Måndag 24 juni
Bästa knepen för att odla ätbart på balkongen.

Måndag 1 juli
Visning: Locka pollinerarna till din trädgård – så gynnar du den biologiska mångfalden och får insekterna att trivas.

Måndag 8 juli
Visning: Bästa tipsen för klimatsmart vattning i din trädgård.

Måndag 15 juli
Visning: Bygg en bra odlingsjord – så gynnar du mikrolivet i jorden och får en bättre skörd.

Måndag 22 juli
Visning: Bästa knepen för att odla ätbart på balkongen.

Fredag 2 aug
Visning: Locka pollinerarna till din trädgård – så gynnar du den biologiska mångfalden och får insekterna att trivas.

Måndag 5 aug
Visning: Bästa tipsen för klimatsmart vattning i din trädgård.

Måndag 12 aug
Visning: Bygg en bra odlingsjord – så gynnar du mikrolivet i jorden och får en bättre skörd.


Fotot kommer från lotten där jag är medodlare.

ARKIV

2019

22, 23 och 27 maj Stadsodlingens historia, vandring i Tantolunden och dess omgivning. Arrangör Stockholms Hembygdsförbund

16 maj, kl 18:00, Folkets Hus i Solna

Stadsodlingens historia

26 april, Nolia Trädgård, Umeå,
Stadsodlingens historia

10-12 maj, Byggnadsvård och trädgård, Nackastrandmässan, Nacka
Stadsträdgårdarnas historia från antiken och framåt

21-24 mars, Nordiska Trädgårdar,
Stadsodlingens historia

9 februari, biblioteket i Norrtälje, Roslagslördag, trädgård och hälsa
Stadsodlingens betydelse för hälsan

Urval av föredrag 2018

Torsdag 22 mars
Stadsodlingens historia
Nu på torsdag den 22 mars har jag föredrag om stadsodlingens historia på Odla upp landet och odla upp stan som är på Rågsveds Folketshus. Klockan 18 börjar det – Välkomna att lyssna och mingla med andra stadsodlare från runt om i landet 🙂

Nytt ämne för året:
De odlade i staden – historien om de tidiga stadsodlarna och koloniträdgårdarna
Detta är ett så spännande ämne! Berättelsen om stadens odling är också stadens historia, om industrialiseringen, om handeln, kyrkan och de medeltida städerna och vikingarnas odlingar.

De odlade i staden – historien om de tidiga stadsodlarna och koloniträdgårdarna
23 april Årsta bibliotek, Årsta torg 5, klockan 19:00

Jag fortsätter också att föreläsa om odling på liten yta, om att skapa ett eget kretslopp i odlingen, om odling på tak, balkong och terrass. Jag ger odlingstips och berättar om grönsaks- och perennfavoriter.

Nordiska Trädgårdar 22- 25 mars 2018
Jag föreläser om odling på liten yta och om stadsodlings- och koloniträdgårdshistoria. Under mässdagarna finns jag också i Koloniträdgårdsförbundets monter. I år är montertemat historiskt eftersom tidningen Koloniträdgården fyller 100 år i år.

Nolia trädgård, Umeå
Den 20-22 april är det dags för Norrlands egen trädgårdsmässa. Jag kommer att medverka i Koloniträdgårdsförbundets monter och och hålla föredrag på fredagen den 20:e april klockan 15:30 på temat Stadsodling.

Stadsodlingsvandringar i Stockholm
Under sommar halvåret håller jag regelbundet stadsodlings- och trädgårdsvandringar i Stockholm i regi av Stockholms Stadsmuseum. Mer info kommer.

guidningar och trädgårdsresor. I början av september kommer jag att resa med som ciceron på en resa till Berlin som anordnas av Trädgårdsturisten, en omtyckt researrangör som även satsar på förstklassigt boende och mat på sina researrangemang.

Föredrag håller jag kontinuerligt då jag berättar om odling, oftast om att odla på liten yta, om att återbruka jorden, skapa bra mikroklimat, växtval, jag ger odlings- och designtips.
Jag berättar också om stadsodlingen historia och om dagens inriktningar inom den urbana odlingen. Innehållet i föredraget anpassas efter önskemål. Föredragen kan kombineras med workshops av olika slag. Dessa kan handla om sådd, göra egna krukor till sådden, göra amplar eller kokedamas (hängande mossbollar med växter i).

Den 25 mars är det odlingsevenemang och fröbyte med anledning av Göran Greiders trädgårdsbok. Välkomna!

Nordiska trädgårdar
Nordiska trädgårdar hålls 6-9 april 2017, på Stockholmsmässan. Under denna kommer jag att medverka i ett seminarium om odling i staden Under mässdagarna kommer jag också hålla öppna föredrag. Jag kommer också att finnas i Koloniträdgårdsförbundets monter på mässan, vars tema i år är jord.

Sommaren 2017 kommer jag att finnas på Naturhistoriska Riksmuseets Odla staden! som är en utomhusutställning. Där håller jag både dagliga visningar och berättar om odling för enskilda besökare eller grupper. På Odla staden finns också uppskattade aktiviteter för barn. Jag finns på plats cirka fyra dagar i veckan, övriga dagar visas odlingen av odlande kollegor.

Jag har återkommande trädgårds- och stadsodlingsvandringar i Stockholm, datum för dessa 2017 är ännu inte spikade. Exempel på vandringar/cykelturer:

Stockholms gröna tak
Cykelsafari mellan takodlingar i Stockholm, safarin tar cirka tre timmar och vi hinner besöka tre till fyra odlingar.

Cykelsafari gröna Stockholm
Tre timmars cykeltur till tre av Stockholms mest intressanta stadsodlingar.

Perenner i parken
Vi besöker Perennparken i Skärholmen där Piet Oudolf, en av världens främsta trädgårdsdesigners anlagt en fantastisk perennpark tillsammans med Matson, som bland annat ritat Drömparken i Enköping. Jag berättar hur parken planerats, vilka perenner som använts och ger inspiration till den egna odlingen – i rabatten eller på balkongen.

Agroforestry i Frescati
Jag visar agroforestry eller skogsträdgårdsodlingen vid universitetet förklarar skogsträdgårdens principer,där man inspireras av skogens funktioner och skapar en egen odling för husbehov med minimal arbetsinsats. Jag berättar om skogsträdgård och hur man kan använda dess principer i den egna odlingen.

Stadsodling på Södermalm
Koloniträdgårdar, stadsodlingar och grannodlingar, hur blir man kolonist? Och hur startar men en egen stads- eller grannodling? Jag ger en historisk överblick, funderar kring framtiden och ger handfasta tips. Vi promenerar i Tantolunden, bland stadsodlingar och kolonilotter och i Högalidsparken.

Arkiv

Torsdagen den 18 februari kl 13:00
Lunchakademin – Gatsmart odling
Lokal/sal: Kulturhuset Haninge, Caféet – Kulturhuset
Adress: Poseidons Torg, 13640, HANDEN

Under våren kommer jag också att besöka flera städer, som Norrköping, Kumla och Trollhättan. Jag återkommer datum och tid. Som alltid är det roligt att komma ut och föreläsa.
Vidare föreläser jag på Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan, 21-24 april.
Hoppas vi ses på något av tillfällena 🙂

Kurs
Under våren håller jag odlingskurs på ABF, onsdagskvällar i hur Skogsträdgårdsodling kan inspirera den egna odlingen.

Guideturer
I vår kommer jag att ha en serie trädgårds- och stadsodlingsvandringar i Stockholm, jag återkommer om datum.

Teman:

Perenner i parken
Vi besöker Perennparken i Skärholmen där Piet Oudolf, en av världens främsta trädgårdsdesigners anlagt en fantastisk perennpark tillsammans med Matson, som bland annat ritat Drömparken i Enköping. Trädgårdsjournalisten, fotografen och stadsodlaren Ulrika Flodin Furås berättar hur parken planerats, vilka perenner som använts och ger inspiration till den egna odlingen – i rabatten eller på balkongen.

Ätbara parken
Braxenparken i Fisksätra är Stockholms enda ätbara park, där frukt- och bärträd ersatt prydnadsbuskar och träd. Trädgårdsjournalisten, fotografen och stadsodlaren Ulrika Flodin Furås förklarar hur parken är anlagd enligt skogsträdgårdens principer, där man inspireras av skogens funktioner och skapar en egen odling för husbehov med minimal arbetsinsats. Skogsträdgården bygger på permakultur. Förutom att ströva runt i parken berättar Ulrika om skogsträdgård och hur man kan använda dess principer i den egna odlingen.

Stadsodling på Södermalm
Koloniträdgårdar, stadsodlingar och grannodlingar, hur blir man kolonist? Och hur startar men en egen stads- eller grannodling? Trädgårdsjournalisten, fotografen och stadsodlaren Ulrika Flodin Furås ger en historisk överblick, funderar kring framtiden och ger handfasta tips. Vi promenerar i Tantolunden och i Högalidsparken.

Arkiv föreläsningar

Den 29 augusti var det också dags för Stadsodlarfestivalen som jag är med och anordnar. Platsen är Södra Årstalundens koloniträdgårdar nedanför Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm. Mellan klockan 13:00-17:00 – skördefest, fika, musteri och loppis, med mera!

9 juni, 17:00-19:00 odlingstips vid stadsodlingen i Tessinparken och Olaus Petriparken arrangör är Östermalms stadsdelsnämnd

5 maj klockan 17:00-18:00. JM:s lokaler vid Stureplan, tips och odlingsinspiration för balkongen och takterassen. Varmt välkomna!

6 maj klockan 17:00-18:00. JM:s lokaler vid Liljeholmskajen, tips och odlingsinspiration för balkongen och takterassen. Varmt välkomna!

Prästgården i Barkaby, Järfälla. Torsdagen den 7 maj klockan 19:00-20:30 Stadsodling i den hållbara staden
Snart spirar det i rabatter och balkonger. Vill du också odla frukt och grönt tillsammans med grannarna. Här får du bästa tipsen om odling på balkonger och bostadsgårdar. Du får inspiration till det egna växtvalet och hur du bäst börjar en odling. För den som redan odlar finns också mycket nytt att hämta. Att odla tillsammans i kvarteret skapar också gemenskap och förbättrar den biologiska mångfalden. Följ med på resan från gerillaodlande över grannodlingar till stjärnkockarnas köksträdgårdar.

10 maj. 12:30-15:00 Ekebyfältet, Järva plant- och fröbyte, lite försäljning av plantor och frön. Odlingstips och inspiration för den köksträdgårdsodlingen.

12 maj klockan 18:30, ABF Örebro, det sensate inom stadsodling. Tips och idéer om hur man odlar smart i staden.

14-15 maj från klockan elva vid Skrapan, Götgatan, Stockholm. Inspiration och tips för balkong-, terass-, och stadsodling.

5-10 juni Trädgårdsresa till Paris och Normandie i samarbete med Trädgårdsturisten och Koloniträdgårdsförbundet. Vi besöker koloniträdgårdar, stadsodlingar, parker och underbara trädgårdar.

2 maj 11:00-14:0. Björkhagen, vårfest utanför Björkhagens kyrka den 0. Jag ger odlingstips för den lilla odlingen, grannodling och odling på balkongen. Välkomna!

Stockholmsodlat, vackert och ätbart
– bästa tipsen för ekologisk odling!
Kulturhuset, Stockholmsrummet, 1 april klockan 15:30 Odla ätbart i staden

Moodgallerian, odlingsinspiration, tips och odlings workshop, 14 april

Matförsörjning i framtidens städer
Naturskyddsföreningen i Stockholm, Åsögatan 115, den 16 april klockan 18:00. Vid samma tillfälle berättar även Plantagon om sitt projekt att bygga gigantiska växthus för matodling i stadsmiljö.

Om stadsodling nu och i framtiden
Att odla tillsammans i kvarteret skapar också gemenskap och förbättrar den biologiska mångfalden. Följ med på resan från gerillaodlande över grannodlingar till stjärnkockarnas köksträdgårdar. Den 22 april klockan 18:30, Årsta församling.

Grannodling
Inspirationsföreläsning för SKB, Stockholms kommunala bostadsbolag. Den 10 mars klockan 18:00.

Vårstart15 – Inspirationsföreläsning på Granit
12 mars, klockan 19-21. Kungsgatan 42, Stockholm. Odlingsprat, inspiration, tips, mingel med mera 🙂

Grannodling
Inspirationsföreläsning för Fastighetsägarna. Den 18 mars klockan 11:00.

Nordiska Trädgårdar
Nordens största trädgårdsmässa, 26-29 mars. Jag föreläser om stadsodling på scen Ätbart den 26 mars klockan 12:30, den 28 mars klockan 12:00 och den 29 mars klockan 11:30. Övrig tid hänger jag antingen i Stadsodling Stockholms idéträdgård eller i Koloniträdgårdsförbundets monter. Kom gärna och hälsa på eller lyssna 🙂

Kurs i stadsodling!
Den 4 mars startar Stadsodlingskursen i Gatsmart odling, jag kommer att vara cirkelledare. Under fyra onsdagskvällar kommer vi att gå igenom stadsodlingens grunder och hitta på spännande odlingsmöjligheter. Läs mer och anmäl dig gör du på ABF:s hemsida
Detta är en kurs som finns över hela landet, den har olika startdatum. Läs mer här. Kursen gavs även förra terminen, hösten 2014.

Fotoutställning
Om gruvmiljöerna i Bergslagen (inte trädgård alltså, men ett roligt projekt:), Alviks bibliotek 2-14 februari 2015.

Idéträdgård
Jobbar som bäst med en den idéträdgård på Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar som Gatsmart ska ha tillsammans med Boodla, Good Garden, Hönan och ägget, Eltell form och Tillitsverket. Gatsmart och Boodla är med i Stadsodling Stockholm, som är grunden för hela montern.

Bladselleri ©Ulrika Flodin Furås
Bladselleri ©Ulrika Flodin Furås

arkiv 2015
Gerillaodling ger grönare städer
Gröna städer är livsavgörande och allt fler har fått upp ögonen för att det går att odla till husbehov, fast man bor i lägenhet i stan. Att odla tillsammans i kvarteret skapar också gemenskap och förbättrar den biologiska mångfalden. Det var gerillaodlarna som satte fart på dagens odlingsiver. Följ med på resan från gerillaodlande över grannodlingar till stjärnkockarnas köksträdgårdar.
Föreläsningen ges på Uppsala trädgårdssällskap, 19 januari klockan 18:00


Jag håller föredrag och deltar i seminarier om stadsodling. Ibland berättar jag utifrån boken eller om andra pågående odlingsprojekt. Tema kan också vara de trender som finns inom stadsodling, ekologisk odling, stadsplanering och landskapsarkitektur. Och inte minst hur man kommer igång som stadsodlare. Jag är också verksam som fotograf, information om aktuella utställningar och idéträdgårdar hittar du också här.

Här på sidan hittar du några av de kommande föredragen, utställningarna och samtalen:

Offentliga föredrag:

Täby-Vallentuna trädgårdsförening, 21 onsdagen den oktober 2014, klockan 18:30, i hönshuset, Karby gård, Täby Kyrkby

Föreläsning om att odla mat i staden, ABF, Stockholm, 22 oktober

Om agroforestry, Alunda, Uppsala, söndagen den 2 november klockan 14:00. Arrangörer är Naturskyddsföreningen.

Building sustainability, konferens om stadsutveckling arrangerad av , måndagen den 10 november klockan 15:00. Nordens största konferens om hållbart byggande. Arrangörer är Sweden Green Building Council.

Arkiv:
Helsingborg 7 april klockan 19:00, på Knutpunkten, Järnvägsgatan 18c. Om att odla på balkongen. Arrangör är Hyresgästföreningen.

Waldermarsudde Trädgårdsdagar 10 maj klockan 14:00. Jag berättar om stadsodlingens utvecklingoch om dess estetik. Trädgårdsdagarna, som innehåller mycket spännande, pågår hela helgen 10-11 maj.

Foto- och idéträdgård:

Nav Dieselverkstaden Nacka ©Ulrika Flodin Furås
Nav Dieselverkstaden Nacka ©Ulrika Flodin Furås

Låt växterna ta över, fotografier och funderingar över det gröna i stadslandskapet, Orminge bibliotek, juni 2014

Dieselverkstaden, Nacka. Nav. Fotografier från staden: stadsodling, gatukonst och gamla industrimiljöer, från den 18 september 2013. Fotografierna hänger i Studion i en fantastisk lokal i tre våningar som inretts av konstnären och designern Camilla Eltell. Här kommer också en hel del odling att finnas

 

Idéträdgård På Nordens största trädgårdsmässa Nordiska trädgårdar den 20-23 mars 2014 kommer Jag och Gatsmart att bygga en idéträdgård tillsammans med Stadsodling Stockholm som Gatsmart är en del av. Vi har redan hunnit ha några möten och vi lovar – det kommer att bli Urbanodling 3.0, minst och  fantastiskt coolt.

Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan, föredrag på scen Ätbart under Nordens största trädgårdsmässa, torsdag 20 mars klockan tre, fredag 21 mars klockan 14:00, lördag 22 mars klockan 11:30 och söndagen 23 mars klockan 14:30. Förutom att berätta om utvecklingen inom stadsodlingen pratar jag också om Stadsodling Stockholms nätverk och om vår idéträdgård Urban odling 3.0 på mässan.

Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan, moderator på seminariet Att odla i stanFredag 21 mars klockan 08:50-12:20 och lördag 22 mars klockan 13:00-17:00.

Fagersta, 2 april klockan 14:00. Arrangör är ABF Västerås

Skellefteå på Sjukhusbiblioteket tisdagen den 4 mars klockan 12:00. Arrangör är ABF Västerbotten.
Om att odla i staden, odlingstips och om stadsodlingens historia.

Lycksele på sjukhusbiblioteket onsdagen den 5 mars klockan 12:00. Arrangör är ABF Västerbotten.
Om att odla i staden, odlingstips och om stadsodlingens historia.

Umeå på Alva kultur, Universitetssjukhuset, torsdagen den 6 mars klockan 12:00. Arrangör är ABF Västerbotten.
Om att odla i staden, odlingstips och om stadsodlingens historia.

Örebro torsdagen den 6 februari klockan 18.30, Hjalmar Bergmansalen, Örebro stadsbibliotek. Fritt inträde. Arrangör är ABF, Tankarnas trädgård om stadsodling i den hållbara staden.

Helsingborg tisdagen den 1 oktober om stadsodling. Stadsbiblioteket klockan 18:00.

Malmö onsdagen den 18 september klockan 18:00, Spånehusvägen 83, om stadsodling under temat Hållbarhet. Arrangörer är ABF tillsammans med HSB, Riksbyggen och konsumentföreningen Solidar.

Fotoutställning, Landskrona. Hela sommaren till och med 25:e september. Fotografier från koloniträdgårdar i samband med koloniträdgårdsutställningen c/o Kolonin, vid Citadellet.

Peppar och Pumpa  den 7 september deltar jag vid stadsodlingsbordet under Peppar och Pumpas skördefest på Södra Årstalundens koloniförening i Stockholm. Välkomna

Fotoutställning 14-31 augusti, Alviks bibliotek. Gatsmart odling och gatukonst. Finissage och föredrag om fotona den 31 augusti klockan 13:00-14:00 Välkomna!

Sofieros Trädgårdsdagar Fredag 23 augusti – söndag 25 augusti på Sofiero i Helsingborg. På fredagen 23:e medverkar jag med ett författarsamtal på scenen och boksignering.. Välkomna!

Visby, Solbergaskolans matsal, måndagen den 3 juni klockan 18:00-21:00. Arrangör är Studiefrämjandet Gotland

Vår matberedskap är god? Riksdagshuset, Riksgatan 2. 15 maj klockan 17:00. Paneldebatt och föreläsning kring ämnet städernas livsmedelsförsörjning. Arrangör är Föreningen Global Livsmedlelsförsörjning, FGL

Sopplunch i Västerås den 7 maj klockan 11:30, Slottsgatan 6.

Armémuseum, Stockholm lördagen den 4 maj klockan 14:00. Om att odla i staden i kristider och om framtidens stadsodling. Föreläsningen är en del i en stadsodlingshelg som ordnas i samarbete med Koloniträdgårdsförbundet i samband med utställningen Mat för en hel armé.

Basis, Folkungagatan 147, 21april kl.17.00 om Konst och odling – om odling och konst, som etiskt och politiskt uttryck i det offentliga rummet. En av tre tema kvällar om graffiti och gatukonst. De andra är  Vad är problemet med nolltoleransen? den 14 april kl 17.00 och Graffiti bortom klichéerna 12 maj kl 17.00

Nordiska Trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa, Stockholmsmässan 11- 14 april. Föreläsningar om gatsmart stadsodling, scen Ätbart, fredagen den 12 april klockan 12:00, lördagen 13 april klockan 12:00 och söndagen den 13 april klockan 11:30.

Söderhamn den 27 mars. Sopplunch och föredrag om stadsodling klockan 11:30 – 13:00 i Norrtullkyrkan. Föreläsningen börjar klockan 12:00.

Gävle föreläsning om stadsodling på Kulturhuset Lätting, den 27 mars klockan 18.30.

Tyresö trädgårdssällskap 26 mars klockan 18.00, Pluggvägen 6b. Gatsmart odling i Tyresö, jag berättar om fenomenet stadsodling. Mikael Svan, som är gatu- och parkchef i Tyresö beskriver vilka grönytor som kan bli aktuella för odling i kommunen. Medverkar gör också en representant från odlarnätverket Tillväxt.

Föreläsning i Örebro i ABFs regi onsdagen den 20 mars klockan 18:30 – 20:15. Hjalmar Bergmansalen, Drottninggatan 38. Min föreläsning handlar om stadsodling och är en del i ABF Örebros föreläsningsserie “Tankarnas trädgård” om Hållbar stad. Mer info om deras föreläsningar på Tankarnas trädgård.

Stadsjord ©Ulrika Flodin Furås

Lämna ett svar