Dadelpalmerna & Huerto del Cura i Elche

Fenicierna och dadelpalmerna

I Elche, i sydöstra Spanien ligger en gigantisk palmskog, el Palmeral, som består av över 100 000 dadelpalmer (Phoenix Dactylífera). I hela Elche finns mellan 200 000 och 300 000 tusen palmer. Med största sannolikhet var de fenicierna som tog med sig dadelpalmerna till den Iberiska halvön för över 2000 år sedan. Troligen var dadlar del av provianten ombord på de feniciska skeppen. El Palmeral i Elche är helt unik i sitt slag på den europeiska kontinenten. El Palmeral är ett av UESCO:s världsarv.

Dadelpalmen odlades för sina frukter redan av egyptierna för 5000 år sedan. Palmerna är inte träd utan jättelika örter med stjälkar (eller stammar) av böjliga starka fibrer. En dadelpalm blir mellan 200-300 år gammal.

Dadelpalmen har också ett stort symbolvärde. Dess blad som används i processionerna på palmsöndagen i katolska länder. Palmbladen skyddade mot sjukdomar. I (Sverige använde man istället sälgkvistar). Palmsöndagen inleder påskveckan. Människor lade palmblad på marken för att underlätta för Jesus på hans Golgatavandring.

Huerto del Cura Elche

El Huerto del Cura

I utkanten av el Palmeral ligger en sällsam trädgård, el Huerto del Cura. Namnet kommer av prästen José Castaño Sánchez som levde hela sitt liv trädgården. Hans pappa arrenderade marken och kunde så småningom köpa den. José Castaño Sánchez arbetade bland annat som fängelsepräst. Så småningom tog han över trädgården och år 1900 byggde han ett kapell i den där han dagligen hade mässor. Hans trädgård och kapell var en uppskattad plats i staden. José Castaño Sánchez dog 1918 av spanska sjukan.

I trädgården, som är indelad i olika trädgårdrum, finns över 1000 palmer. En del av trädgården var i äldre tider en köksträdgård. Köksträdgården finns inte kvar, men  i anslutning till den växer fortfarande citron, apelsin, granatäpple och andra för området typiska fruktträd.

Huerto del Cura Elche

Eftersom klimatet är milt, finns det i trädgården också andra, mer exotiska växter. Bland annat finns det i en del av trädgården palmer som vanligen inte växer i Spanien, i en annan finns en stor samling av kaktusar.

Huerto del Cura Elche

Imperiepalmen La Palmera Imperial

På 1840-talet, när prästen José Castaño Sánchez var liten växte en palm i trädgården som inte riktigt var som andra palmer, ett stycke upp på stammen började det växa skott. Detta kan hända när en palm är cirka 15 år, men denna var 30 år och hade hunnit bli högre, alltså kom skotten högre upp på stammen, vilket var unikt. Kring år 1900 var palmen en sevärdhet, människor kom för att se den, även den tidens celebriteter, bland annat den Österikiska kejsarinnan Elisabet, därav namnet. I dag är palmen över 165 år gammal och väger 8 ton.

I trädgården finns en väldigt informativ del med skyltar. Jag fotade av en av bilderna där, fantastiskt fin och handkolorerad. (det var lite pilligt att fota utan att få med ljusblänket i glaset…) Den är tagen kring förra sekelskiftet. Prästen under palmen är José Castaño Sánchez. Visst är det en tjusig bild.