Cillas bästa norrläge

På femte våningen i ett funkishus från 1930-talet ligger Cillas balkonger, den ena i blåsigt söderläge ut mot gatan, den andra i vindstilla norrläge mot gården. Eftersom balkongerna ligger högst upp i huset spiller det liksom över ljus från södersidan till hennes balkong i norrläge, som är mycket ljusare än de balkonger som ligger längre ner. Mitt på gården står också en gigantisk alm, som gör att Cillas balkong känns ombonad. Cilla gillar almen hon säger att den är som en stor lunga, men hon inser att gillar den gör nog inte alla med balkong åt gården.

Här, på norrbalkongen, odlar hon sedan många år svarta vinbär, hallon, jordgubbar, blåbär och olika örter. Nytt för i år är rabarber, fläder och humle. På balkongen i söderläge växer chili, tomater och basilika. När det blir för varmt fäller hon ut markisen.
– Jag älskar mina balkonger, säger Cilla, och jag älskar att odla saker som man kan äta.

Balkongodling är ibland knepigt, antingen regnar det för mycket, eller så torkar krukorna ut för snabbt. För att det ska bli riktigt bra behövs daglig omsorg, men även en balkongodlare måste kunna resa bort.
– När jag reser bort sätter jag i semestervattnare, alltså sådana bommullssnören som går från en hink med vatten till krukan. Jag gör det även när någon kommer och tittar till lägenheten.

De flesta av plantorna kommer från frö eller skott. Blåbärsriset, till exempel har Cilla hämtat från sin lillebrors skogstomt på västkusten. Den frodiga storbladiga basilikan, ’Genovese’, planterade hon i slutet av maj,.
– När plantorna vuxit till sig litet satte jag ihop dem i en stor kruka.Jag äter och äter och äter av den, men det syns inte ens på plantan. Den är lite kinkig basilikan, den vill inte ha det för blött och inte ha det för torrt, men får man den att trivas so belönas man med underbara blad.

På balkongen i norr frodas persiljan, ’Grüne Perle’, även den är sådd i slutet av maj.

Cillas växter har klarat sig bra från skadegörare och sjukdomar, undantaget är krusbärsbusken som angreps av ohyra och fick kastas.

Cilla vinterförvarar sina perenner i ett vindstilla hörn på balkongen i norrläge under planteringsbordet. Innan hon ställer in växterna där har hon packat in dem i lådor med frigolit runt om. Till nästa höst killa att ha ordnat med ett isolerat skåp där krukorna ställs in för vinterförvaring. Skåpet kommer att vara i lärkträ, som är tåligt för väder och vind. Flädern och rabarbern är planterade i krukor av frigolit, som isolerar växtens rötter både från värme och kyla.

Det märks att Cilla trivs med växterna på sina balkonger, trivs hon så trivs växterna.
-Jag pratar mycket med mina växter och varje dag går jag också ett varv och kollar dem.

© 2023 Gatsmart