
Skapa ett grönt lummigt rum att vara i hela sommaren. Fotona här kommer från vår uteplats i bottenplan som mäter cirka 20 kvadratmeter. De här 20 kvadraten är hela familjens favoritplats. För att alla ska få någonstans att hänga – kanske någon vill fika med en kompis medans någon annan läser, har vi skapat tre olika sittplatser. Matbordet på bilden, vilstolarna vid sidan av och sen sittplatserna som fotot är taget ifrån.
Eftersom vår uteplats ligger på marken, kan vi ha stora odlingskärl. Har man en balkong eller terrass måste man kolla upp vilken tyngd konstruktionen klarar innan man skrider till verket.
Här odlar vi en massa ätbart som grönsaker, bär och frukt, sommarblommor och perenner. Vi odlar mycket som pollinerarna gillar, och allting odlas tätt, tätt. För att det ska lyckas och grönskan ska bli frodig, jobbar vi mycket med jorden, odlar jorden alltså. Och så vattnar vi mycket och regelbundet.
Många växter trivs strålande här, men absolut inte alla. Om något inte trivs, brukar jag fundera på varför. Det är ett roligt sätt att ständigt lära sig mer om odlingens mysterier. Jag hittar alltid nya vinklar och klurigheter.
Skapa rumslighet

Vår uteplats är alltså ett ställe där familjen gärna umgås med vänner. Ett gammalt vindpinat hemsnickrat utebord har blivit en central plats. Bordet fungerar också som arbetsbord, här planteras växter om, saker målas och så vidare. Eftersom det är ont om plats, är stolarna ihopfällbara. Längs uteplatsens bägge långsidor finns djupa odlingslådor.
Uterummets tak

För att skapa en känsla av tak har vi hängt upp vimplar, just dessa är av tyg, så man kan ha dem uppe hela sommaren. Ett annat sätt att skapa rumslighet och takkänsla är att låta slingor av lampor löpa över uteplatsen, balkongen eller terrassen. Här på uteplatsen har vi två slingor som löper över bordet i en V-form.
Speglar gör platsen större
En balkong, terrass eller uteplats känns större när man inreder med speglar. Det kan vara gamla skåpluckor, som här, ramarna har vi målat i guld. Eller så kan det vara en gammal rund badrumsspegel. Det är också roligt att kombinera den runda formen på spegeln med träplankets och gjutjärnsgallrets raka former. Vi har många speglar, ett par som står bakom bambun anar man bara, och det känns som om uteplatsen fortsätter på andra sidan bambun.
Har man en mörk plats, blir den genast ljusare tack vare speglarna.


Belysningen

Vi har lutat gjutjärnsgaller mot fasaden och hängt upp solcellsdrivna ljusslingor i gallret. Gallret fungerar också som spaljé för en klematis, ‘Summer snow’. Just denna klematis funkar jättebra att plantera i en odlingslåda eller stor (ca 40 liter) kruka. Den växer tacksamt och är översållad med små vita blommor hela säsongen. Att låta klätterväxter klä in fasaden gör platsen till en grön oas.
Ljuslyktor i träden ett måste

Lyktor i träden och buskarna är ett måste. I en av odlingslådorna har vi ett kvittenträd och i detta träd hänger olika lyktor, den största är en gammal stallykta som jag ärvt från min mamma. Det är fint att ha saker med en historia på uteplatsen. I fonden på fotot skymtar kastanjestaketet som avgränsar uteplatsen från världen utanför.

Humle i kruka

Humle är tacksamt att odla i kruka och är inte svår att övervintra. Den vissnar ner varje höst och kommer tillbaka nästa vår. I kruka blir den dock inte lika vildsint stor som den blir när man odlar den på friland. Men den är rolig, växer fort och slingrar iväg på sitt lite anarkistiska vis.
Solcellsfontänen!

Fontänen är en favorit! Den drivs av sollceller som laddar ett batteri. Man kan ha den antingen på hela tiden tills batteriet laddat ur, eller ska kan man ha den på timer. Porlandet är helt ljuvligt och jag har svårt att tänka mig uteplasten utan fontänen. Fågeln och frökapslarna i betong är köpta på en trädgårdsloppis, i vattnet skymtar också en stenar och ostronskal. Fatet kommer från en marockansk butik.

Vattenspeglar
Vattenspeglar är roligt att ha även om platsen är liten. Här är en glasskål där det guppar glas från gamla glödlampor. Vill man kan man också leka med växter, på bilderna nedan syns flytbräken. På dessa små blad landar det gärna insekter för att dricka vatten. För att gynna den biologiska mångfalden är det viktigt att erbjuda insekterna något att dricka, särskilt varma sommardagar.

Pelaräppelträdet

I en av våra odlingslådor står ett pelaräppelträd. Just den här sorten heter ‘Dzin’. Egentligen har ett pelaräppelträd bara en stam, som äpplena växer direkt på, men vi har låtit några grenar växa till sig, på så sätt har vi fått ett miniäppelträd.

Lek med strukturer

För att skapa dynamik i det gröna kan man blanda olika strukturer, som klippt buxbomsklot och yvigt gräs. Buxbomen har också fördelen att den är städsegrön, det vill säga grön året om. Just denna buxbom står i rabatten. Men vi har ett annat klot i en stor terrakottakruka.

Även om solen lyser på vår uteplats under en stor del av dagen finns det också väldigt skuggiga hörn. I ett av dessa hörn har vi hasselört som marktäckare. Hasselörtens runda blad är underbart vackra och dessutom gröna året om. En annan perenn som är grön året om är bambu, den som växer på vår uteplats är en bambu som heter ‘Simba’. Bambu kan vara invasiv, det vill säga sprida sig. Simba håller sig hyfsat på plats i odlingslådan. Bakom bambun har vi också speglar, som gör att uteplatsen känns större.

Perenner & lökar för uteplatsen
Perenner och lökar är tacksamt att ha i odlingslådorna på uteplatsen. Här finns tre lägen – ett torrt och soligt, ett halvsoligt hörn och ett skuggigt parti. I odlingslådorna som står i solen växer till exempel prästkrage, röllika, stockros och stäppsalvia. I halvsolen växer bland annat kinesisk kärleksört, bronsfänkål, rosenvial, sparris och brunnäva ‘Sambor’. I skuggan växer myskmadra, bräken, italiensk munkhätta och fänrikshjärta. Här frodas också en sparrisplanta. Tidigt på våren börjar julrosorna blomma, följt av snödroppar och pärlhyacint. Senare kommer vildtulpaner, narcisser, olika röda tulpaner och vita hyacinter, så kommer de underbara kejsarkronorna följt av kirgislök i slutet av maj och början på juni. Sist i raden av lökar kommer stäpplök, kanske den mest spektakulära av dem alla. När löken har blommat ut mår löken bäst om bladen får sitta kvar och vissna bort. Genom detta samlar löken näring till blomningen nästa år.


Kvittenträdet

Kvittenträdet, Cydonia oblonga har en central plats på uteplatsen. Det växer i en av odlingslådorna omgiven av marktäckande perenner, björnbär, sparris och stockros. Att vi valt att odla just kvitten beror på att de har så fantastiskt vackra blad och stora vita blommor – och så kan man göra jättegod kvittenmarmelad på frukterna också.



Odla ätbart så klart
På uteplatsen växer mycket ätbart. Frukter som äpple och kvitten, bär som krusbär, björnbär, blåbär och hallon. Björnbären är sorten ‘Loch tay’ och växer överallt. Det är en taggfri sort som mognar tidigt. Hallonen växer i stora krukor, vinbär och krusbär är uppstammade (så får man plats att odla annat under.) I krukor och lådor odlas tomater, squash, gurka, bondböna, rädisor, spenat, ruccola… olika grönsaker varje år beroende på vad känner för att odla. För att få plats odlas flera saker i samma krukor. Så länge squashplantan är liten kan man också odla till exempel rädisor eller sallat i krukan. Man kan också odla sådant som växer olika fort i samma låda eller kruka, som mangold, som växer långsamt, bredvid sallat, som växer fort. Odlar man på det här sättet är det superviktigt att vattna regelbundet och ge mycket näring.


Så får du frodig grönska
När man odlar i odlingslådor och krukor är ju jordmängden begränsad. Växternas rötter kan inte sträcka sig hur långt som helst och jorden torkar lättare ut. – Och omvänt, är det en regning sommar kan för mycket vatten samlas i jorden och växterna riskerar att drunkna.
Denna begränsning, med ganska lite jord och utsatthet för torka/för mycket vatten, gör att jordens innehåll är extra viktigt. Vill du ha växter som frodas och mår bra på balkongen, terrassen, taket eller uteplatsen så måste du odla jorden så att mikrolivet trivs i den.
Tidigt på våren gödslar du jorden med stallgödsel eller hönsgödsel (som verkar lite snabbare). I juni gödslar du en gång till. De blad och andra växtdelar du rensar bort klipper du i bitar och lägger ovanpå jorden. Du kan också samla gräsklipp och lägga på. (Gräsklipp är dessutom fyllt med näring.) De bortrensade bladen och gräsklippet gynnar mikrolivet i jorden.
Vattna mycket och vattna regelbundet. Hur mycket är då mycket? Varje gång du vattnar ska en kvadratmeter få ungefär trettio liter vatten. Känn efter i jorden, är bara översta lagret blött, måste du vattna mer.
Ha gärna en minikompost i en korg, hink eller påse. När du planterar i en ny kruka eller odlingslåda kan du blanda i material från komposten och varva med jorden i botten på krukan eller odlingslådan. Det blir som en slags direktkompostering som gynnar jordens mikroliv. Ha också i stallgödsel och lite biokol. Biokolen håller kvar vatten och samlar också den näring som växterna inte behöver på en gång. På så vis blir biokol är som ett dubbelt batteri.
Välj också gärna att odla växter som gynnar jorden, till exempel bönor och ärtor som samlar kväve från luften, eller honungsfacelia som hjälper till att bevara näringen i jorden.
Locka pollinerarna!

Att ha humlesurr, bin och fjärilar på uteplatsen, terrassen, taket eller balkongen är helt underbart och ger platsen en ytterligare dimension. Förutom att erbjuda insekterna vatten att dricka, så ska man ha blommor fulla med nektar och pollen. Det kan vara frukt och bär, som äpple, kvitten, hallon, krusbär och vinbär. Och det kan vara grönsaker som gurka, böna, bondböna, ärtor, squash och tomat.. Besök från pollinerare ger också större skörd. Bland perenner, lökar och sommarblommor finns de tidiga julros och krokus – som är viktiga för att inte så mycket annat blommar då. Och sent på säsongen kan man ha kärleksört, som blommar in i oktober. Sommarblommor som ringblommor, tagetes, gurkört och honungsfacelia älskas av pollinararna, liksom kryddörter som salvia, timjan och oregano.