När man odlar i odlingslådor och krukor är ju jordmängden begränsad. Växternas rötter kan inte sträcka sig hur långt som helst och jorden torkar lättare ut. – Och omvänt, är det en regning sommar kan för mycket vatten samlas i jorden och växterna riskerar att drunkna.
Denna begränsning, med ganska lite jord och utsatthet för torka/för mycket vatten, gör att jordens innehåll är extra viktigt. Vill du ha växter som frodas och mår bra på balkongen, terrassen, taket eller uteplatsen så måste du odla jorden så att mikrolivet trivs i den.
Tidigt på våren gödslar du jorden med stallgödsel eller hönsgödsel (som verkar lite snabbare). I juni gödslar du en gång till. De blad och andra växtdelar du rensar bort klipper du i bitar och lägger ovanpå jorden. Du kan också samla gräsklipp och lägga på. (Gräsklipp är dessutom fyllt med näring.) De bortrensade bladen och gräsklippet gynnar mikrolivet i jorden.
Vattna mycket och vattna regelbundet. Hur mycket är då mycket? Varje gång du vattnar ska en kvadratmeter få ungefär trettio liter vatten. Känn efter i jorden, är bara översta lagret blött, måste du vattna mer.
Ha gärna en minikompost i en korg, hink eller påse. När du planterar i en ny kruka eller odlingslåda kan du blanda i material från komposten och varva med jorden i botten på krukan eller odlingslådan. Det blir som en slags direktkompostering som gynnar jordens mikroliv. Ha också i stallgödsel och lite biokol. Biokolen håller kvar vatten och samlar också den näring som växterna inte behöver på en gång. På så vis blir biokol är som ett dubbelt batteri.
Välj också gärna att odla växter som gynnar jorden, till exempel bönor och ärtor som samlar kväve från luften, eller honungsfacelia som hjälper till att bevara näringen i jorden.