Ärvinge koloniområde ligger i kanten av Järvafältet, ett stenkast från Kista. Det odlas intensivt på de flesta av områdets odlingslotter, framförallt är det grönsaker som gäller, men några lotter är till brädden fyllda av blommor, annueller såväl som perenner.
– Vill ni kanske ha en squash? Jag har så många att jag inte riktigt vet vad jag ska göra av dem, jag brukar ge till mina grannar… säger en leende Lotta Fäldt. Hon odlar på sin lott för första året, ditlockad av sin son, som sedan flera år själv har en lott här på Ärvinge.
– Jag brukar vara här tre timmar varje dag och arbetet på lotten är bra både för hjärna och kropp. Jag har fått mängder att skörda, rädisor, potatis, nu squash och snart pumpa. Jag ger en massa till min dotter och min svärson lagar zucchinibiffar på dem, som mitt åttaåriga barnbarn älskar.
Lite längre bort står Jörgen Listjenko och betraktar sin lott, som mer är en äng fylld av perenner och sommarblommor som pollinerarna gillar. Längst bort i ett hörn finns en sittgrupp.
– Vi bor i närheten och är här ofta, lotten har vi haft i många år, och den är kanske inte så produktiv, men vi gillar den.
Jörgen gör en knix med huvudet bort mot en lott ett stycke bort.
– Men ingen kan väl mäta sig med Zita och hennes odlingslott, ni har väl hört om den? Förra året skördade hon över 800 kilo grönsaker, det är ju helt enormt.
Ja, kolonisterna på Ärvinge är stolta över deras kolonigranne Zitas odling, den som Orten odlar-projektet följde förra året och som gav en enorm avkastning på 859 kilo. Ahmed Bulale har lotten bredvid Zita, hans lott är ett enda stort grönsaksland.
– Haha, ja, där ligger man i lä, men det är helt okej.
När han tog över sin lott för tre år sedan var den täckt med ogräs.
– Lotten är inte helt klar ännu, jag gillar att vara här och skaffade lotten för att kunna vara ute i naturen.

Arian Deb hjälper ofta sin pappa Subroto på odlingslotten, han tycker att det är roligt.
– Men bäst tycker jag om att laga mat, jag älskar att laga mat. Vi har massor att skörda här, rädisor, sallat, röd amarant, aubergine, morötter, två sorters pumpa…
– Bara här har vi minst 25 pumpor på gång, säger Subroto och lyfter på fiberduken som täcker en av de två pumpaodlingarna, jag pollinerar dem för hand för att få fler pumpor, fortsätter han.
– Vi har tomater också, säger Adrian, här är de inte mogna än, men de på balkongen hemma har börjat mogna.
– Pumpan har vi i grytor, säger Arian, amaranten, mållan och spenaten steker vi.
Subroto skördar nöjt ett par gigantiska rättikor.
– Har ni sett såna jättestora va? De är också väldigt goda, säger Arian.
På lotten intill rensar och gräver Anna och Ali Korkmaz i landen. Här växer både sommarblommor och grönsaker. Anna och Ali trivs.
– Det är en fantastisk sammanhållning här. Folk är generösa och man hjälps åt, med vattning till exempel, säger Anna, såg ni lotten med alla blommorna? De är över nittio år de som odlar där, och när vi kom nya hit, så välkomnade de oss så varmt.
Egentligen är lotten deras dotter Yasmines, men de hjälps åt att sköta dem. Dottern odlar mest blommor, Anna och Ali grönsaker.
– Ali och jag bor i Sundbyberg, men vi åker hit ofta, ibland bara för att fika. Det är fantastiskt att bara uppleva miljön här, alla intryck… det är underbart att vara här, något helt annat än att yoga eller ta en promenad runt Lötsjön där vi bor. Jag kan inte förklara vad det är, man tappar tiden och något händer med kroppen och själen…
När de tog över lotten var det bara en åker och de har arbetat mycket med att få den i ordning. Lotten fick Yasmine den 6 juni.
– Vi brukar kalla den 6 juni för våran dag… säger Anna.
Fakta
Ärvinge koloniträdgårdsförening
På Ärvinge finns 83 odlingslotter som är mellan 100-250 kvm. Området ligger nära Kista T-banestation.
Järvafältet
Mellan 1907 och 1970 var Järvafältet ett hemligt militärt övningsområde. I samband med att delar av området bebyggdes under 1970-talet gjordes arkeologiska utgrävningar och man fann att området var bebott redan under bronsåldern. Under senare delen av 1970-talet byggdes miljonprogramsområden här, som Rinkeby och Tensta. Kista, som Ärvinge ligger närmast, är den yngsta stadsdelen vid Järva och byggdes mellan 1975-1980 och fick sitt namn efter en bondgård. Kista har en mer varierad bebyggelse än övriga stadsdelar vid Järvafältet.
Källa: Stockholms stad, Stockholmskällan