Mexikanska läkeörter

Codice Badiano
Codice Badiano
Codice Badiano

En bok om aztekernas medicinalväxter från 1552 med fantastiska växtplanscher! Visst är de vackra! Noggrant, men väldigt grafiskt tecknade plantor (inklusive rötter) mot vit bakgrund. De är också en smula hemlighetsfulla. Att växternas namn är på náhuatl har ibland gjort det svårt för sentida att förstå vilka växter det rör sig om. Särskilt som växterna också kunde ha olika namn beroende på region. Namnen var ofta inspirerade av växternas egenskaper och de platser de växte på. Boken skrevs på náhuatl av den aztekiska läkaren Martín de la Cruz och var en dokumentation av den aztekiska läkekonsten. Texterna i boken översattes till latin av en annan aztek, Juan Badiano, men växternas namn behölls på náhuatl. Under växterna finns beskrivningen på de åkommor som plantan botade. Både Martín de la Cruz och Juan Badiano var verksamma vid Colegio de la Santa Cruz de Tlatelolco. En kopia av boken hamnade så småningom i Vatikanen. Mest känd är boken under namnet Códice Badiano.

Codice Badiano

På bilderna i inlägget finns bland annat Tlatocnochtli, (Opuntia, nopal på spanska, pricky pear cactus på engelska) användes mot brännskador. Den andra kaktusen på bilderna botade tandvärk. Xal-tomatl (Jaltomata procumbens) är en vildväxande tomatsläkting (jaltomate, tomate de arena, sandtomat) som användes bland annat mot magsmärtor. Xiu-amolli, (Ipomoea murucoides) är en vindeväxt som växer som ett träd och som har flera medicinska egenskaper, bland annat är den antiinflammatorisk. Ibland dyker växter upp som är medicinalväxter både i den gamla och i nya världen, som Röllika, Tlalquequetzal (Achillea millefolium).

 

 

Codice Badiano
Opuntia

Växterna hade ofta även magiska eller symboliska innebörder. Ayauhquahuitl (Pinus ayacahuite) är en mexikansk tall som växer på höga höjder. Hade man träffats av blixten, så skulle man dricka ett avkok av denna. Iztauhyatl (Artemisia ludoviciana) är en släkting till malörten som för aztekerna var en helig planta tillägnad vattnet och saltets gudar. Inom medicinen användes den bland annat mot magsmärtor. Till de läkeörterna och heliga växterna kom alltså de magiska, de hallucinogena, som Tolohua (Datura sp) Spikklubba…

Det här är en spännande växtvärld och växthistoria som jag börjat fördjupa mig i.

Codice Badiano
Codice Badiano
Codice Badiano
Codice Badiano
Spikklubba
Codice Badiano
Dahlia
Codice Badiano