15-minuters staden

15 minuters staden, La ville du quart d’heure, är ett projekt som nu växer fram i Paris. Allt; arbete, affärer, restauranger och andra nöjen, sjukvård, skolor och förskolor ska ligga inom en 15 minuters cykel- eller gångväg från hemmet. Det nya sättet att planera stad är en effekt av pandemin när allt fler bara rör sig i kvarteren där dekor och inte längre åker in till stadskärnan. Kolla in den grafiska presentationen på Paris stads hemsida. Andra städer, som Madrid och Milano, tar rygg på denna idé. Stockholm har ett 15 miunuters-stad-projekt i krokarna kring Hornsbergs strand. Notera all grönska och alla odlingar i kvarteren. Så ska ju en stad se ut 🙂 Heja Paris! 

Ett grönskande kvarter med park, takodlinag och mångaträd.
Ett kvarter med skola och skolgård, som givits grönska. I omgivningarna finns också plats för olika spel, med mera. På gatan gående istället för bilar.
En stadsgata där p-platserna blivit odlingar och umgängesytor. Gröna fasader, odlingar och träd.