Odla korogi

Korogi, Stachys affinis, är en ätbar perenn vars rotknölar skördas om hösten och vintern. Knölarna ser möjligen lite märkliga ut, men är supergoda. Korogi skalas inte, utan sköljs och skrubbas försiktigt innan tillagning. Man kan förvälla dem och servera med salt, olivolja och eventuellt några droppar sherryvinäger. Eller förvälla dem och sedan steka dem lätt i olivolja med vitlök. De går även att tillaga dem till mixad soppa. Korogi är lättodlad, men msn bör vara vaksam, för det kan sprida sig glatt. Så odla helst i en egen bädd. Den bildar ett vackert täcke med sina ljusgröna blad. Blommar från mitten av sommaren och fram till hösten. Blommorna älskas av pollinerare, särskilt rödmurarbin. Vi odlar den på Naturhistoriskas innergård sedan flera år och jag har aldrig sett några skadegörare på den. Den är perfekt för skogsträdgården. Ursprungligen kommer korogi från Kina, där den också växer vilt. Den är inte så vanlig i Europa, men odlas för försäljning i Frankrike, där den kallas Crosne, efter den stad som först odlade och introducerade den i landet.I Sverige har den odlats under lång tid och nämns i Trädgårdsförenings frökatalog  från slutet av 1800-talet och finns med i diverse böcker några decennier framåt, tex i Nils Sonessons Handbok för trädgårdsodlare från 1930. Sen dyker den upp igen i slutet på 1990-talet, bland annat i Philippe Plöninges bok Asiatiska blad och rötter från 1999.

Korogi
Nyskördad Korogi, Stachys affinis.
Blommande Korogi, Stachys affinis
Blommande Korogi, Stachys affinis
Korogi, Stachys affinis
Korogi.
Korogi, Stachys affinis
Korogins knölar sköljes och skrubbas försiktigt och noga innan de tillagas.