Nässlor som gödning

Jorden i odlingsbäddarna på Naturhistoriska Riksmuseets innergård är uppbyggd av kompostjord, löv, ensilage och olika täckmaterial. Vi odlar också nässlor, som vi bland annat använder som gödning. Det klassiska är att ju att göra nässelvatten (där nässlorna får jäsas i vatten, sedan späds nässelvattnet ut i vattnet i en kanna) men nässelvatten luktar inte gott och det är svårt att använda det i staden om man har grannar tätt inpå. Istället tar vi tillvara på nässlorna, antingen genom att täckodla med dem (vi klipper bort fröställningar och rötter först) eller så stoppar vi ner dem i en plastsopsäck (gärna tillsammans med annat som sprider sig vilt med frön och rötter och som man därför inte kan ha i en kompost). Samla under hela sommaren och låt säcken ligga försluten över vintern. Nästa vår läggs det näringsrika materialet på jorden i bäddarna. Nässlor innehåller mycket kväve, men också fosfor och kalium.

nässlor som gödning
Klippta nässlor till täckodling, fröställningar och rötter lagts i ensilagesäcken.
nässelensilage
När nässlorna legat i en försluten säck över vintern är de färdiga att läggas på odlingarna.