Swedish grace & stadsodlingens hus

Macken på Birger Jarlsgatan

Jag brukar cykla förbi här ofta, macken på Birger Jarlsgatan. Nu hotas den med rivning, jag tycker det är synd. Vi har inte många sådana här vardagliga byggnader från 1920-talet kvar i vår stad. Arkitekturen är underbar tycker jag, och det stålgråblå färgen. Ett stycke Swedish grace, 1920-tals klassicism, ritad av Sven Wranér, som också ritade den svenska montern på Parisutställningen 1925 – då Swedish grace slog igenom. Mer 1920-tal kan det liksom inte bli, än denna bensinstation, invigd i en tid då bilen var det nyaste nytt… Byggnaden borde bevaras – och kanske bli ett stadsodlingens hus? Det vore helt underbart. Tänk alla odlingar bakom, caféet man kan ta en fika på och bara hänga i grönskan. Vila i en hängmatta. Gå en kurs, dela fröer och sticklingar. Mitt i stan. Min kompis Gustavo Llansó såg fotot på macken som jag lagt ut på Instagram, blev inspirerad och ritade en idéskiss. Underbart, känslan av denna plats 🙂

Skiss på stadsodlingens hus av Gustavo Llansó
Idéskiss på hur ett stadsodlingens hus skulle kunna ta sig ut, ritad av Gustavo Llansó.