Jord

Här har jag samlat olika artiklar jag har skrivit om jord, kompostering, bokashi och så vidare.

Odla din jord

Om man inte har tillgång till bil kan näringsrik matjord till odlingarna vara knepigt att få till, köpeordsäckar och köpegödsel är tungt och krångligt att transportera. En bra jord är förutsättning för att lyckas med sin odling. Jorden måste ha bra struktur, hålla fukt och inte vara för kompakt… Fortsätt läsa här…

Gör eget nässelvatten

Nässelvatten med åkerfräken
Fyll en hink med nässelblad – ta bort hårda stjälkar – ha gärna också i åkerfräken. Täck växterna med vatten och förslut hinken. Låt stå i fyra dagar, sila sedan bort vattnet och gödselvattna med det. Växtdelarna av nässlor och åkerfräken lägger du som gröngödsel till i krukorna med till exempel gurka.

Förbered odlingslådan

Om platsen du ska odla på har grannar under bör du tänk på dräneringen när du väljer vad du ska odla i för att undvika att vatten rinner ner i grannen unders fikakopp eller så. Ta helst ett tätt kärl, annars måste du ha någonting under som fångar upp vattnet.
Är kärlet eller lådan tätt, gör du ett par dräneringshål någon decimeter upp på kanten. När det regnat mycket kan överskottsvattnet rinna ut, så att inte växten drunknar, samtidigt som en vattenreservoar bildas längst ner i krukan. Fortsätt läsa här…

Gröngödsling

Gröngödsling, när man använder växter som näringsberikare, är ett av det bästa och enklaste sätten att ge jorden näring. Vanligt gräsmatteklipp från innergården eller ogräs från park eller dikesren… Fortsätt läsa här…

Jord för balkongen

Att ha träd, buskar, en stor köksträdgård eller rabatt på balkong eller terrass är egentligen inga problem, men för att klara sig måste växterna ha god tillgång till jord. Ett enkelt riktmärke ärt att så mycket du ser av växten ovan jord, lika mycket vill den kunna breda ut sig under jord. Odlar man i kruka måste det också finnas mån för rötterna att växa. Jorden i krukan ger också rötterna visst skydd från att frysa sönder. Växterna på balkongen eller terrassen är ofta mer utsatta för väder och vind än de på marken, bland annat torkar jorden ut fortare. Ju större jordvolym, desto länge behålls fukten… Fortsätt läsa här…