SOS Mar Menor

SOS Mar Menor. Precis innan vi kom hit inträffade en naturkatastrof här som hotar att slå ut hela naturen här. Några dagar innan hade cirka 30 000 ton fiskar och skaldjur dött på stranden alldeles utanför huset. Det luktade fortfarande död fisk och folk var i chock. Mar Menor är Europas största saltvattenlaguner med en unik flora och fauna. I september var det oväder och det regnade ENORMA mängder. Jorden, avloppssystemet och jordbruksmarken runt om Mar Menor kunde inte ta emot dessa regnmängder. Istället forsade vattnet ut i Mar Menor, samtidigt tog regnvattnet med sig rester av konstgödsel… Regnvattnet la sig som ett lock (på vissa ställen tre meter tjockt) och gjorde att syret fick svårt att ta sig ner till saltvattnet med fiskarna, som tog sig till områden där syret nådde bättre. När en hård vind sedan började blåsta några veckor senare, resulterade det i att bottensedimentet med lager av rester från konstgödsel och div gifter rördes upp. Fiskar och skaldjur var på väg att kvävas och förgiftas, de fick panik och simmade rakt upp på stranden, och dog. Det kommer ta år innan Mar Menor repar sig. Om det repar sig… och det lokala småskaliga fisket är utslaget. Det är förfärligt alltihop. Detta mest påtagliga jag varit med om när det gäller rovdrift på naturen och klimatförändringar. Skrämmande. (Arkivfotona är repost change org, la opinión och el diario)