Mörka bär!

Svarthallon, björnbär och blåbär. SLU:s växtförädlingscentrum, Elitplantstationen har tagit fram nya härliga sorter, flera i samarbete med Balsgård, också det SLU. Bland nyheterna finns svarthsllonet ‘Munger’ Rubus occidentalis som är vanlig i USA där den odlas kommersiellt. Har en annorlunda lite kryddigare smak och mognar i juli. Funkar till och med zon 3. Toppen i sylt och likör. En annan nyhet är blåbäret ‘Reka’ som till skillnad från de flesta andra blåbär även funkar i jord med högre pH-värde. Busken blir mellan 1,5 och 2 meter hög och ger god avkastning. Bären mognar i juli. Härdig till och med zon 3. Bland  mörka favoriter med ett par år på nacken finns blåbäret ‘Olle’ Vaccinium corymbosum som har hög avkastning och mognar i slutet av augusti samt tagglösa björnbäret ‘Loch Tay’ vars bär mognar redan i juli och som inte växer så kraftigt. Värt att testa.

Björnbär ©Ulrika Flodin Furås
Björnbär ©Ulrika Flodin Furås