Äppelsaft!

Egna äpplen är supergott. I somras planterade jag ett spaljerat äppelträd på min minimala odlingsplats. Det kommer att funka finfint, men i år blev skörden mikroskopisk, blott ett äpple… så jag har plockat äpplen hos en kompis. Istället för att åka till ett musteri med äpplena, kokar jag äppelsaft. Receptet har jag fått från Isak på Äppelfabriken.

Äppelfabrikens äppelsaft

1 citron
2 kilo stora äpplen
1 liter vatten

Blandas ihop och kokas tills äpplena kokat sönder. Blandningen silas genom silduk. Sedan tillsätts – per liter saft –
½ matsked krossade kardemummakärnor

300 gram ljust råsocker

Saften silas och får sedan stå och dra i 80 grader i 10 – 12 minuter för att pastöriseras.

I år testade jag lime istället för citron, det funkar prima. Till jul kan man göra äppelglögg av saften, om man har någon kvar. Ha i cava eller konjak till exempel och glöggkryddor. Liknande kan man göra med vanlig äppelmust. Hur gott som helst!