Om mig

Jag heter Ulrika Flodin Furås, är trädgårdsjournalist och fotograf och stadsodlare. Halva min tid gör jag trädgårdsreportage (fotar, skriver och är ute på besök) och tidningen Koloniträdgården som är Koloniträdgårdsförbundets tidning – och Sveriges äldsta trädgårdstidning! (superkul att läsa gamla nummer från 1920-talet och framåt) Jag föreläser och guidar om odling, främst i staden. Andra halvan ägnar jag mig åt praktiskt trädgårdsarbete och design av stadsodlingar, trädgårdar och stylar event och liknande.

Jag var med och startade nätverket Stadsodling Stockholm 2012 tillsammans med Christina Schaffer, som kom på själva idén, Malin Lobell, Agnes Fischer och Philipp Olsmeyer. Senare har oxå bland annat Estelle Conraux, Mattias Gustafsson och Alice Bulukin, Sofie Nuyts, Lotta Näslund, Dante Hellström, Ulrika Jansson och Anna-Maria Orru med flera anslutit sig till oss.

Christina, Agnes, Estelle, Malin och jag är de som uppdaterar nyheter på vår Facebooksida som heter Stadsodling Stockholm. Det är bara där vi finns på nätet.

Jag har skrivit två böcker om Stadsodling, Gatsmart odling, 2012 och Urban Odling, 2016, bägge Natur och Kultur. Landskapsarkitekten Mattias Gustafsson har gjort byggritningar som DIY-tips i Urban odling 🙂 just nu skriver jag på en bok om stadsodlingens historia som kommer ut i mars 2019.

Jag är chefredaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården. Tidningen kommer ut fyra gånger om året.

Tillsammans med mina grannar driver jag en grannodling i kvarteret där jag bor. Min sambo Toni och jag är också medodlare på en kolonilott. Kolonilotten har också bikupor! Spännande!

Jag designar stadsodlingar. Ibland stylar jag också odlingar och gröna ytor. Bland samarbetspartnerna finns bland annat Vasamuseet, Naturhistoriska Riksmuseet, Spritmuseum och SWECO, JM, Djurgårdsstadens arkitekter med flera.

Jag sköter också om Vasaträdgården och Naturhistoriska riksmuseets trädgård. De är bägge utställningsträdgårdar. När jag arbetar i trädgårdarna har jag ofta samtal med besökare om stort och smått i trädgårdarna. Det är väldigt roliga möten, man utbyter erfarenheter och jag lär mig massor – kanske om hur man odlar sina grönsaker på Sri Lanka, eller vilket väder det brukar vara i juli i Vancouver.

Slutligen arbetar jag också som trädgårdsguide och ciseron. Mest i Stockholm, men också utomlands.


Selfie tagen i Vasaträdgården i maj 2018.

Korrekturläsning
Korrekturläsning

Fotot på mig är taget i London när jag hänger över korrekturet till Urban odling hemma hos min dotter 🙂 Numer bor hon i Amsterdam där hon har en lägenhet med trädgård 🙂

Trädgården i Amsterdam, med katten Dwight i maj 2018 🙂