Om mig

Hej hej! Jag heter Ulrika Flodin Furås, är trädgårdsjournalist och fotograf och stadsodlare. Halva min tid gör jag trädgårdsreportage (fotar, skriver och är ute på besök) och tidningen Koloniträdgården som är Koloniträdgårdsförbundets tidning – och Sveriges äldsta trädgårdstidning! (superkul att läsa gamla nummer från 1918 och framåt) Jag håller föredrag och guidar om odling, främst i staden. Andra halvan av min tid ägnar jag mig åt praktiskt trädgårdsarbete och design av stadsodlingar, trädgårdar och stylar event och liknande.

Jag är uppvuxen mitt i stenstaden, på Kungsholmen i Stockholm. Jag älskar staden och jag har alltid gillat grönska och att odla. Jag odlade tomatplantor i fönstren och undrade varför den asfalterade innergården inte var grön. Jag odlade exotiska växter som avocado, kiwi och passionsfrukt från kärnor av frukter jag köpt i Hötorgshallen. Mina kompisar och jag var besatta av krukväxter och på eftermiddagarna efter skolan gick vi gärna till Rumsväxter på Hantverkargatan och kollade in växterna. Det var en fantastisk butik, jag har senare aldrig sett något liknande. Vi brukade pilla loss ej från Beträd ej gräsmattan-skyltarna och smyga in i portarna för att gå på upptäcksfärd mellan innergårdarna. (Detta var före portkodernas tid).

Jag har bott i ett torp på landet också. När jag var 13 fick min mamma grönavågen-fnatt och flyttade ut med mig på landet utanför Mariefred. (Pappa vägrade och bodde kvar i stan). Mamma och jag hade ett myller av hästar, kaniner och katter. Jag lärde mig slå hö med lie och hässja hö. Vi lagade nässelsoppa och maskrossallad… På sitt sätt var det mysigt, men jag längtade tillbaks till stan och flyttade tillbaka sommaren jag gick ut gymnasiet. Hästintresset har funnits kvar i perioder och bland annat har jag arbetat med hästar på en självförsörjande gård på Pampas i Argentina.

Allt detta sammantaget gjorde att jag så småningom började stadsodla och intressera mig för ämnet. Jag tillhör inte dem som vill att städerna ska bli helt självförsörjande. Jag tror på städer och landsbygd i samverkan, med viss odling staden men med merparten av odlingarna på landsbygden, på småjordbruk i städernas närhet. Jag vill ha levande städer och levande landsbygd. Det vi i städerna behöver är livsrum: parker, koloniträdgårdar, gemensamhetsodlingar och liknande. Platser där vi kan vila och återfå kraft och inspiration. Filosofiska platser där vi kan stänga av våra mobiler och låta tankarna löpa fritt.

Jag var med och startade nätverket Stadsodling Stockholm 2012 tillsammans med Christina Schaffer, som kom på själva idén, Malin Lobell, Agnes Fischer och Philipp Olsmeyer, Lotta Näslund med flera. Du hittar oss på vår Facebooksida Stadsodling Stockholm. Det är bara där vi finns på nätet. 

Jag är också med i nystartade Grönhetsrådet som arbetar för att bevara och utveckla grönskan i våra städer, områden som parker, stadodlingar, trädgårdar och koloniområdet. Vi som startat Grönhetrådet är trädgårdsdesigners, stadsodlare, arkitekter och landskapsarkitekter. 

Jag har skrivit tre böcker om Stadsodling, Gatsmart odling, 2012 och Urban Odling, 2016, bägge Natur och Kultur. Landskapsarkitekten Mattias Gustafsson har gjort byggritningar som DIY-tips i Urban odling :). Boken Stadsodlingens historia, kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor utkommer i maj 2019.

Jag är chefredaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården. Tidningen kommer ut fyra gånger om året.

Tillsammans med mina grannar driver jag en grannodling i kvarteret där jag bor. Min sambo Toni och jag är också medodlare på en kolonilott. Kolonilotten har också bikupor! 

Jag designar stadsodlingar. Ibland stylar jag också odlingar och gröna ytor. Bland samarbetspartnerna finns bland annat Vasamuseet, Naturhistoriska Riksmuseet, Spritmuseum och SWECO, JM, Djurgårdsstadens arkitekter med flera.

Jag sköter också om Vasaträdgården och Naturhistoriska riksmuseets trädgård. De är bägge utställningsträdgårdar. När jag arbetar i trädgårdarna har jag ofta samtal med besökare om stort och smått i trädgårdarna. Det är väldigt roliga möten, man utbyter erfarenheter och jag lär mig massor – kanske om hur man odlar sina grönsaker på Sri Lanka, eller vilket väder det brukar vara i juli i Vancouver.

Slutligen arbetar jag också som auktoriserad Stockholmsguide, trädgårdsguide och ciseron. Mest i Stockholm, men också utomlands.


Selfie tagen i Vasaträdgården i maj 2018.

Korrekturläsning
Korrekturläsning

Fotot på mig är taget i London när jag hänger över korrekturet till Urban odling hemma hos min dotter 🙂 Numer bor hon i Sydney, men innan dess i Amsterdam där hon hade trädgård. Fotot nedan är taget där. 🙂

Trädgården i Amsterdam, med katten Dwight i maj 2018 🙂