Jordens pH-värde

Planteringsjord är den vanligaste jorden och har ett neutralt pH-värde mellan 6 och 7 men var uppmärksam på att det finns växter som vill ha surare jord, (lågt pH-värde kring 5) som blåbär, lingon, vindruvor, hallon, tomat, jordgubbar, rhododendron, azalea, en, tuja, träjon, röllika, rysk martorn och trollhassel. Använd rhododendronjord till dessa växter, som ibland kallas kalksyende växter.
Kålväxter och körsbär, däremot trivs bättre i en något mer alkalisk eller basisk jord med högt pH-värde.
Sur jord, med lågt pH-värde innehåller mycket torv. Basisk, eller alkalisk jord, med högt pH-värde över 7 innehåller mycket kalk. Kalk och torv är alltså det du kan laborera med när du ändrar en jords pH-värde. Kalk höjer jordens pH-värde och gör den basisk, torv sänker pH-värdet och gör den sur.
Tillför gräsklipp, löv och kompost för att behålla det neutrala pH-värdet. Samtidigt bidrar du även till att ge jorden en bra struktur. Gräsklipp är dessutom värdens bästa gödseltillskott. Under sommaren kan du kompletteringsgödsla dina odlingar genom att lägga ett lager gräsklipp på jorden. Växtmaterialet gör jorden humusrik och att daggmaskar och mikroorganismer trivs.
När växterna planteras i jord med det pH-värde de föredrar innebär det att de lättare tar upp näringsämnena ur jorden.
Vill man mer exakt mäta sin jords pH-värde kan man köpa en pH-mätare.

Spritmuseum @UlrikaFF
Spritmuseum @UlrikaFF