Odla din jord

Om man inte har tillgång till bil kan näringsrik matjord till odlingarna vara knepigt att få till, köpeordsäckar och köpegödsel är tungt och krångligt att transportera.
En bra jord är förutsättning för att lyckas med sin odling. Jorden måste ha bra struktur, hålla fukt och inte vara för kompakt. Jorden måste också vara fylld med näring till växterna. Den viktigaste näringen växterna behöver är kväve.
Genom att tillsätta näring och sådant som ger jorden struktur behöver du inte köpa ny jord. Använd dig av det du har runt dig: samla löv om hösten och lägg på jorden, har du mycket löv så kan du mylla ner en del. När du rensar och beskär kan du klippa ner blast, stjälkar och blad och mylla ner direkt i jorden, så bryts växtdelarna ner och ger växterna näring och jorden struktur utan att först passera komposten.
Be om gräsklipp från närmsta nyklippta gräsmatta. Lägg ett några centimeter tjockt lager ovanpå jorden. Gräsklipp är bästa näringen och är fylld av kväve.
Du kan också odla kväverik ’gröngödsel’ som det kallas – baljväxter som olika klöver och viker, klippa av och lägga på jorden kring växterna som behöver näring. Det kallas täckodling att odla på det här sättet. Förutom att ge näring till jorden håller gräsklippet eller gröngödseln kvar fukten längre i jorden, vilket är bra, särskilt om man odlar kruka eller på en blåsig plats. En annan ört som kan användas för täckodling är gurkört, vars blommor dessutom är vackra i sallader och som topping i soppor.

Jord för balkongen
Gör i ordning odlingslådan
Jordens pH-värde
Jordens näring
Olika sorters tillskott
Växternas näringsbomb
Gröngödsling

jorden ©UlrikaFF
jorden ©UlrikaFF