Projekt

Vasamuseets trädgård i början av juli 2018

Jag och Gatsmart designar olika slags köksträdgårdsodlingar, stadsodlingar (även balkonger och innergårdar) och stylar olika event. Uppdragen kommer både från privatpersoner, museer, kommuner och företag eller organisationer. I min design tar jag fasta på smarta okonventionella lösningar, i växtval och designstil ligger jag nära skogsträdgårdsodling, renässansträdgården och den franska potagern, där blommor och köksträdgårdsväxter samsas. Jag designar trädgården eller köksträdgårdsodlingen utifrån uppdragsgivarens önskemål.

Projekt 2019 

Odla staden, Naturhistoriska Riksmuseet

Under sommaren sköter jag om den skogsträdgårdsinspirerade trädgården på museets innergård. På måndagseftermiddagar under sommaren har jag också visningar på olika teman, se museets kalendarium

Vasaträdgården, Vasamuseet

Under sommarhalvåret sköter jag om och planerar Vasamuseets rännensansträdgård. Här växer sådant som odlades i Sverige i början på 1600-talet. I arbetet ingår också historisk research. 

Spritmuseums köksträdgård

Plantering och växtval, Spritmuseets köksträdgård och den berusande trädgården sköts av museets personal.

Clarion Stockholm

Design, växtval och anläggning av köksträdgård på en av hotell Clarion Stockholms takterrasser. Köksträdgården har namnet Söders Trädgård och sköts om av hotellets personal. 

 

Projekt 2018

Odla Staden
Naturhistoriska Riksmuseet

Jag sköter om odlingarna på Naturhistoriska Riksmuseet i Frescati, Stockholm (T-bana Universitetet) Odlingen, som ligger på museets innergård, startade för fem år sedan. Den är ursprungligen designad av Christina Schaffer (år ett) med tillägg av Dante Hellström, år två då Dante la till många spännande ätbara perenner. Mitt bidrag är ett antal spaljerade fruktträd och bärbuskar, en surjordsrabatt, en potager, en balkongodling, samt i år en Dinoträdgård med växter som fanns under yngre krita. Det var vid denna tid som insekter och pollinerande blommor kom till. Läs mer om Odla staden här.

Vasamuseets trädgård
Jag har just börjat mitt arbete i denna underbara renässansträdgård designad 1996. Här växer det som fanns i de nordiska trädgårdarna i början av 1600-talet. Läs mer om Vasaträdgården här.

Berusande trädgård och bersån
Spritmuseum

Plantering av köksträdgård i bersån, som är restaurangens uteservering. Mycket bladgrönt, kryddor, bönor, sparris och ätbara blommor. Plantering och sådd i den Berusande trädgården.
Läs mer om Spritmuseums trädgårdar här.

Nacka Forum

Som en del i Unibail Rodamcos Westfeilds satsning på utemiljön vid Nacka Forum har Gatsmart planterat pallkragar med ätbart och pollinerarvänliga blommor. Pallkragarna är dekorerade med stencilkonst.

USA:s ambassad

design och anläggning av pollinerarvänliga perennrabatten. Projektet genomförs tillsammans med intresseföreningen Bin i stan.

 

2017 och tidigare

Näsängen
En ny stadsdel i Åkerberga får kolonilotter, stadsodling och äppellund med mera. Här arbetar jag med att skapa odlingarna tillsammans med kollegor bland annat från Ulriksdals trädgård. uppdragsgivare är Djurgårdstadens arkitekter. Läs mer här
nasangen

Konsertodling med Weeping Willows
När Weeping Willows hade konsert i Globen fixade jag och kollegor en stadsodling i entrén, läs mer här
IMG_2960

Sthlm Food & Wine
Designade och byggde en odlingsinstallation på Stockholmsmässans återkommande mat och vin mässa Food & Wine (som förut hette Mitt Kök) detta gjorde jag tillsammans med Farm Urbano, en grupp stadsodlare jag ingår i som tillsammans genomför olika uppdrag.

foodwine @Ulrika Flodin Furås
foodwine @Ulrika Flodin Furås

JM Stadsbyggnadsdag
Varje år håller JM en Stadsbyggnadsdag där fastighetsförvaltare, kommuner och andra samarbetspartners bjuds in att under en dag lyssna på intressanta föreläsningar på tema stadsbyggnad. I år designade jag odlingen utanför föreläsningstältet tillsammans med Therese Fors som är anläggare på JM, med på Stadsbyggnadsdagen var också Malin Hidsäter, som designade en trädgård till ett av JM:s visningshus.

JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås
JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås

 

 JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås
JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås

 

 JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås
JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås

 

Therese och Malin, JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås
Therese och Malin, JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås

 

 JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås
JM Stadsbyggnadsdag @Ulrika Flodin Furås

Privat torpträdgård
designförslag till olika köksträdgårdslösningar. Uppdragsgivaren önskade en torpträdgård med en ruff stadskänsla och med historiska referenser till den klassiska torpträdgården. Här använde jag nedsänkta badkar, oljetunnor (som isoleras invändigt med frigolit!) kastanjestaket, terassodlingar i slänt med mera.

Stadsodling i Åkersberga
Idéförslag på design till stadsodling längs ån som rinner genom Åkersberga på uppdrag av kommunen.

skiss stadsodling @Ulrika Flodin Furås
skiss stadsodling @Ulrika Flodin Furås

 

skiss stadsodling @Ulrika Flodin Furås
skiss stadsodling @Ulrika Flodin Furås

 

skiss stadsodling @Ulrika Flodin Furås
skiss stadsodling @Ulrika Flodin Furås

Naturhistoriska riksmuseet, Odla staden
Utveckling av odlingen på naturhistoriskas gård. Just nu rensar vi bort ogräs och förbereder för plantering. Till min hjälp har jag Toni Becedas och Malin Lobell.
imageimage
image

Privat trädgård i Vaxholm
Design av rabatter i en trädgård med skogstomt. Både rabatter i full sol och skuggrabatt. Resten av tomten är naturlig, med mager jord och tallar och ekar. Växtvalen är gjorda för att passa den vilda tomten. I solen finns gräsen Calamagrostis, blåtåtel och miskantus tillsammans med stor blåklocka, akleja, nävor, rudbeckia med mera. I skuggrabatten växer bland annat myskmadra, spetshätta, julros och parasollblomma.

Planterar Berusande trädgård
Arbetet med att anlägga den berusande trädgården på Spritmuseum pågår för fullt. De flesta plantorna är i jorden. Lite myskmadra återstår. Tyvärr råkade trädgården ut för växtstöld! Så vi blev tvungna att ersätta de stulna plantorna, som var unika och utvalda, så vi fick byta till annat.
imageimage

image

image

Stockholmsmässan
Under Nordiska trädgårdar och Gastro nord kommer jag och några kollegor från Stadsodling Stockholm bygga en odling vid en gigantisk betongpergola i entréhallen.
Tillsammans med Hella Nathortst-Böös, Ulrika Rydh och Catharina Engström kommer jag oxå att delta i balkongtävlingen under Nordiska Trädgårdar samt hänga i Koloniträdgårdsförbundets monter och föreläsa 🙂
imageimage

Odla staden, Naturhistoriska Riksmuseet
Stadsodlingen på museets innergård är nu inne på sitt tredje år och jag har fått äran att ta över stafetten att underhålla och utveckla odlingen. Väldigt roligt och en stor ära. Odlingen ritades av Christina Schaffer, under första sommaren fanns Boodla på plats som pedagoger och guider. Förra året utvecklade Dante Helkström trädgården och skötte om den hela sommaren. Så det är duktiga odlare som skapat en skogsträdgård och det är roligt att få ta över efter dem.

Berusande trädgård, Spritmuseum
Jag ger inpass om stadsodling och sitter med i referensgruppen inför en spännande utställning, Berusande trädgård, om att odla kryddorna som ger spriten smak. Ritar den anslutande odlingen utomhus.

Ny bok Urban odling – tak, terrass balkong
Natur och Kultur, mars 2016. Tips om odling, DYI med mera, jag har skrivit och fotat. Landskapsarkitekt Mattias Gustafsson,Urbio, har gjort fiffiga ritningar.

Takodling JM-fastighet Årstaberg
Gatsmart hjälper till att välja växter och styla takodlingen som ska bli en grannodling på en av JMs fastigheter i Årstaberg vid Liljeholmen, Stockholm.

Stadsodlingar och kolonilotter Täljöviken
Ritar stadsodling och koloniträdgårdar i Åkerbergas nya stadsdel Täljöviken i samarbete med SWECO och Imprestor.

Grannodling i fickpark Södermalm
Ritar grannodling med mera i ny fickpark på Wollmar Yxkullsgatan tillsammans med Stockholms Trafikkontor och Parkförvaltningen på Södermalm. Parken iordningställs under 2016.

Stadsodling med SFV
I samarbete med SFV, Statens Fastighetsverk och Koloniträdgårdsförbundet har vi ritat och sjösatt en stadsodling o fickparken Krubban på Östermalm i Stockholm. (Linnégatan/Styrmasnsgatan/Storgatan) Odlingen påbörjades 2014 och planeras fortsätta under 2016.

BRF Zinken
Min egen stadsodling. Här odlar vi tillsammans cirka sju familjer i bostadsrättsföreningen Zinken. Vi började odla våren 2014 och fortsätter i år – planerna är att utöka odlingen en smula, flera grannar vill vara med. Kul!

Arkiv

Grannodling Johannesfred, Bromma
På uppdrag av Arbetarebostadsfonden har jag ritat och gett idéer på genomförande av grannodling. Projektet genomfördes under 2015.

Styling och växtval, Ikea
Jag stylade och valde växter till Ikeas släpp av Ikeakatalogen 2016. Presseventet ägde rum den 13 augusti 2015 i en cool fotostudio på Rosenlundsgatan, Södermalm, Stockholm.

Idéträdgård 2013
Under vintern arbetar jag med att rita idéträdgård till vårensstora trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar, som äger rum sista helgen i mars 2015 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Samarbetspartners här är Eltell form, Good Garden, Boodla, Hönan och Ägget, Tillitsverket och Stockholms Stadsodling. Arbetsnamnet är Rum utan Ramar.

Idéträdgård 2014
Till Nordiska Trädgårdar 2014 byggde jag en idéträdgård tillsammans med några av mina odlingskollegor i Stadsodling Stockholm – Agnes och Sofie från Boodla, Christina Schaffer och Malin Lobell med flera – aqaponicsodlarna på KTH och Bee Urban till exempel. Vår monter var välbesökt och uppskattad. Nordiska trädgårdar har cirka 60 000 besökare.

Odla i Parken
Sommaren 2012 drog Koloniträdgårdsförbundet, min kollega trädgårdsrådgivare Solveig Sidblad och jag igång en liten grannodling i Axel Landqvistspark på Södermalm i Stockholm (Åsögatan/Nytorgsgatan). I dag drivs odlingen av de grannar som odlar.

Krubban, odling med SFV iPhone©Ulrika Flodin Furås
Krubban, odling med SFV iPhone©Ulrika Flodin Furås
Takterrassen på Clarion Stockholm

Lämna ett svar