Böcker

Ny bok

Asfaltsblommor, kolonier och kålgårdar
Stadsodlingens historia

Utkommer den 25 april 2019

Berättelsen om hur och vad man odlat i staden genom århundradena. På bakgårdar, i trädgårdar, parker och kolonilotter. Boken handlar också om stadens utveckling utifrån trädgårdarna och husbehovsodlingens perspektiv.

Urban odling tak terrass balkong. Natur och Kultur 2016.

Uteplatser, balkonger, tak och terrasser i stadsmiljö – ofta är detta underutnyttjade ytor där en egen köksträdgård, en lummig lund eller en plats för vila kan skapas.

I den här boken får du läsa om hur du lyckas med din tak-, terrass- eller balkongodling. Här finns byggtips, beskrivningar, ritningar och råd om vad du ska tänka på när du planerar, odlar, inreder och bygger. Du utgår alltid från dina egna förutsättningar.

Är balkongen mörk kan du exempelvis odla perenner som ormbunke och funkia för att få lummighet. Och smultron, ramslök och asiatiska bladgrönsaker som ätbart. Gassar solen odlar du istället chili, paprika och tomat och du planterar bambu i stora krukor för att skapa lummig rumslighet.

Förutsättningarna för odling på tak påminner om odling nära havet. Växter som trivs på en blåsig strand frodas ofta på tak – som havtorn med sina goda bär och silverfärgade blad och den vackert blommande perennen strandtrift.
Urban odling tak terrass balkong. Natur och Kultur 2016.
Att odla på en begränsad yta kräver lite mer planering än att odla på friland i jorden nere på marken. Men desto roligare blir det när man lyckats skapa en egen liten oas och ett eget ekologiskt kretslopp.

Boken är väldigt praktiskt uppbyggd och innehåller ett 15-tal skalenliga ritningar på projekt som miniväxthus, dagbädd, örttäppa, låda på hjul, fladdermusholk med flera.

image

Gatsmart odling
Natur och Kultur 2012. En majskolv tittar fram i rabatten mellan höghusen. Rädisor i snåren bredvid lekplatsen. Det växer så det knakar i våra städer. Det gröna hör inte längre bara landet till utan även asfalten ska blomma.

Gatsmart odling guidar dig till olika vägar för att få ett grönare liv på balkongen och i hyreshusets rabatter – eller på nya mer spännande odlingsplatser. Hur hyr man mark av kommunen och startar en kollektivodling? Hur skaffar man en kolonilott? Kan man odla i stadens parker?

Boken ger handfasta tips på vad du kan odla och inte minst inspiration till var du kan odla. Gatsmarta odlare från svenska städer men även från London, Paris och Berlin delar med sig av sin kunskap.

Välkommen att bli en del av den gröna revolutionen!

Gatsmart odling tilldelades 2012 Måltidsakademins utmärkelse Årets köksträdgårdsbok.

1 reaktion på ”Böcker

  1. Hej Ulrika!
    Jag gick kursen Stadsodling, planering miljö och hälsa på SU i somras och träffade dig på din föreläsning.
    Jag ska hålla ett kort föredrag om stadsodling för allmänheten i Bagarmossen på Tisdag och undrar om jag kan använda mig av bilder från din hemsida?

    mvh
    Johan Wahlgren

Kommentera