Uncategorized

Balkongodling år 1915

Tomater, störbönor och krasse var några av tidningen Iduns tips på balkongodling 1915. Visst är skisserna fina! Gurka, pumpa, andra sorters bönor och sallat rekommenderades också, liksom välgödslad kompostjord (stall- och hönsgödsel). Under sommaren skulle man också stödgödsla med blodvatten, 1 del blod till 9 delar vatten. Även ett konstgödsel vid namn Plantagén rekommenderas. (Plantagén var en näringslösning framtagen av en tysk professor Wagner). Första världskriget pågick så kanske var det en anledning till att man skrev just om grönsaksodling på balkongen. Balkongerna började bli populära mot 1800-talets slut, men det är klart, de fanns framförallt på förnäma hus. Balkongerna i artikeln är nog jugend. Så det var inte alls alla stadsbor som hade tillgång till en balkong. Det var först med funkisen på 1930-talet som balkongerna blev riktigt vanliga.