Uncategorized

Vasaträdgården

Regntunga skyar i morse. Men inget regn. Vattnade, rensade och band upp. Betraktade spåren efter den som skördar. Grönkål, lökblast, sallat och mangold avknipsad. Måste så nytt senare i veckan. Har oxå ett par yttepytte kålplantor som får ersätta det stulna. Men sen finns inga extra kålplantor kvar. Och lite snopet med hålen i odlingen, där det stulna förut vuxit. Framförallt är trädgården en visningsträdgård och en utställning om maten ombord och vad man odlade i Sverige i början av 1600-talet. Det är således ingen vanlig köksträdgård. Men lite skördar jag och ger till personalen på museet. Stölderna gör att det blir mindre skörd till personalen på Museet, vilket är tråkigt. Hursom, en ska inte låta sig nedslås, trädgården är glad och vacker i all sin blomning och de nya skyltarna läses noggrant av besökarna och fotograferas. Det har varit ett roligt teamwork att ta fram dessa nya skyltar som refererar till Vasaskeppet och hur man odlade på 1600-talet. Och så är trädgården proppfull av bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare. Kul! Och besökarna gillar verkligen insektssurret, doften av lavendel och det hela.